Με την πρόβλεψη ότι ο πληθυσμός θα ανέλθει στα 9 δισ. έως το 2050, η ανάγκη για παραγωγή τροφής και ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα αλλάξει σημαντικά τη μορφή του πλανήτη μας. Αυτή την προειδοποίηση απεύθυναν επιστήμονες σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ανάπτυξη της Επιστήμης, που πραγματοποιήθηκε το 2011 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέλθει στα 7 δισ. αυτόν τον χρόνο, και θα αγγίξει τα 9 δισ. έως το 2050. «Και σχεδόν στο σύνολό της αυτή η πληθυσμιακή ανάπτυξη θα παρουσιαστεί σε φτωχές χώρες, ιδιαίτερα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας», επισημαίνει ο Τζον Μπόνγκααρτς, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πληθυσμιακό Συμβούλιο.
Για να θρέψουμε όλα αυτά τα στόματα «θα πρέπει να παραγάγουμε τα επόμενα χρόνια τόση τροφή όση έχει παραχθεί τα τελευταία 8.000 χρόνια», λέει ο Τζέισον Κλέι του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής. Και εάν συνεχιστούν οι σύγχρονες τάσεις, όπως επισημαίνει, δεν θα είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε τον πλανήτη μας το 2050. Η πληθυσμιακή αύξηση αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, παράλληλα όμως θα αυξηθούν τα εισοδήματα -θα τριπλασιαστούν παγκόσμια και θα τετραπλασιαστούν στα ανεπτυγμένα κράτη-, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξάντληση των πηγών.
Οι άνθρωποι τείνουν να «ανεβαίνουν ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα» καθώς αυξάνεται το εισόδημά τους, αναφέρουν οι ειδικοί. Με άλλα λόγια, καταναλώνουν περισσότερο κρέας, από όσο όταν είχαν χαμηλότερο εισόδημα. Όμως, απαιτούνται περίπου 6,5 κιλά καρπών για την παραγωγή σχεδόν 1 κιλού κρέατος, και 3 με 3,5 κιλά καρπών για την παραγωγή ενός κιλού τυριού ή αυγών. «Περισσότερος πληθυσμός, περισσότερο χρήμα, μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά ο ίδιος πλανήτης», λέει ο Κλέι, ασκώντας πίεση προς επιστήμονες και κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν τώρα αλλαγές στον τρόπο που παράγεται η τροφή. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί ζητούν χρηματοδότηση προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού, ώστε να ελεγχθεί η αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
«Τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε ελάχιστη χρηματοδότηση σε έρευνες που αφορούσαν τον οικογενειακό προγραμματισμό», λέει ο Μπόνγκααρτς. «Τώρα όμως διαφαίνεται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, εν μέρει εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και του κόστους της διατροφής». «Πρόθεσή μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο είναι δυνατόν τους ρυθμούς πληθυσμιακής αύξησης», επισημαίνει ο Τζον Καστερλάιν, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πληθυσμιακής Έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, «και o μόνος βιώσιμος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού». Καλές όλες αυτές οι διαπιστώσεις, αρκεί να μην αποτελούν δικαιολογία για τα περιβόητα «προγράμματα αποπληθυσμού»…
Δεν είναι εύκολη η βροχή κατά παραγγελία
Την επιτυχή ολοκλήρωση δοκιμών μιας νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο του καιρού έχει ανακοινώσει ήδη από το 2011 η ελβετική εταιρεία Meteo Systems. Χάρη σε γιγάντιους ιονιστές -μεταλλικούς στύλους με ύψος 10 μέτρα, που θυμίζουν ομπρέλες χωρίς όμως πανί- πέτυχαν να δημιουργήσουν περίπου 50 βροχοπτώσεις στις άγονες και άνυδρες έρημους γύρω από τη πόλη Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όταν η υγρασία του αέρα ήταν μεγαλύτερη από 30 τοις εκατό, όπως ανέφερε η εταιρεία, οι ιονιστές δημιουργούσαν πεδία με αρνητικά φορτισμένα σωματίδια, τα οποία βοηθούσαν στη συγκέντρωση σκόνης από την έρημο και τη δημιουργία νεφών που είχαν ως αποτέλεσμα τη βροχόπτωση.
«Πετύχαμε έναν αριθμό βροχοπτώσεων», αναφέρει ο Χέλμουτ Φλούρερ, επικεφαλής της Meteo Systems, σε βίντεο της εταιρείας που έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Όμως μεγάλο μέρος της κοινότητας των μετεωρολόγων που ασχολούνται με τεχνικές ελέγχου του καιρού αμφισβητούν ότι επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο. O δρ Τζόσεφ Γκόντεν, ειδικός σε τεχνικές ελέγχου του καιρού, ο οποίος εργαζόταν στο Εργαστήριο Συστημάτων Μετεωρολογικής Πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, θεωρεί ανόητους αυτούς τους ισχυρισμούς και ζητάει από την ελβετική εταιρεία να παρουσιάσει τα επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αξιοπιστία της μεθόδου. Ο Ντον Γρίφιθ, πρόεδρος της εταιρείας Μετεωρολογικών Συμβούλων Βόρειας Αμερικής, η οποία παρέχει προβλέψεις και μετεωρολογικές μελέτες σε ιδιώτες, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν ήταν αποτελεσματική η τεχνική της Meteo Systems.
Ακόμη και η διασπορά ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα (εδώ δεν μπορεί κάποιος να αποφύγει τον συνδυασμό αυτών των τεχνικών με τα περιβόητα chemtrails), η οποία θεωρείται αποδεκτή μέθοδος πρόκλησης βροχοπτώσεων, δεν έχει επιβεβαιωθεί ως πλήρως αποτελεσματική, όπως αναφέρει ο Γκρίφιθ. Όσον αφορά άλλες τεχνικές πρόκλησης βροχοπτώσεων με ιονισμό, επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν έχουν παρουσιάσει αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι λειτουργούν. Ωστόσο η Meteo Systems δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία για τα πειράματα, ούτε και υπήρξε κάποια ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, το οποίο φέρεται ως επόπτης τους.
Ο καθηγητής Πέτερ Ουίλντερ, από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, ο οποίος παρακολούθησε τα πειράματα, ανέφερε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι η τεχνική είναι πραγματική και λειτουργεί. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση να μπορούμε να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού προς όλους, σε μια περίοδο δραματικών παγκόσμιων αλλαγών».