«Πάγωσε» ο Ζελένσκι στο Νταβός

20:38 - 16 Ιανουαρίου 2024

«Ντυμένο» στα λευκά, μετά την ισχυρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών, υποδέχθηκε το Νταβός τους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Τα… σπουδαία ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν αντιπροσωπείες 83 κυβερνήσεων συναντήθηκαν για να εξετάσουν σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες διασφάλισης διεθνούς υποστήριξης στην ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κύριο επίτευγμα της συνάντησης ήταν… η κοινή φωτογραφία με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε η Κίνα και βέβαια δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία. Μεταξύ άλλων η «φόρμουλα ειρήνης» απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία.

Μία άλλη απουσία που συζητήθηκε έντονα ήταν αυτή της Τουρκίας, συνολικά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με το Bloomberg, o πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, να μην παραστεί λόγω της στήριξης που προσφέρουν οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών συζητήθηκε αρκετά έρευνα που παρουσίασε η Oxfam, σύμφωνα με την οποία σε σχέση με πριν από την πανδημία οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου (Έλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον και Μαρκ Ζάκερμπεργκ) έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους (από 405 δισεκατομμύρια δολάρια σε 869 δισ. δολάρια), ενώ το φτωχότερο 60% του κόσμου (4,77 δισ. άνθρωποι) έχει γίνει ακόμα φτωχότερο.

Η έκθεση προειδοποιεί πως αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί στα επόμενα… 229 χρόνια. Για να περιοριστούν οι ανισότητες, η οργάνωση προτείνει την επιβολή φόρου περιουσίας. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, η φορολόγηση όσων έχουν περιουσία άνω των 10.000.000 λιρών με 1% έως 2% θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως 22 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από το Φόρουμ μεταξύ 60 κορυφαίων οικονομολόγων, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία φέτος θα επιδεινωθεί (το υποστηρίζει το 56% των ερωτηθέντων) και θα αυξηθούν οι περιφερειακές ανισότητες. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η επιδείνωση στην Ευρώπη. Τέλος, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός, μεταξύ 107 οικονομιών η συντριπτική πλειονότητα αναπτύσσεται με τρόπο που δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικός.

!!!Στον «ελληνικό οίκο» του Νταβός βρέθηκε χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας σε εκδήλωση για την ενέργεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Αναφέρθηκε σε έργα όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και ο ελληνοβουλγαρικός, που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Παρουσίασε επίσης νέα έργα όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Βόρεια Μακεδονία και η αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφερόμενη στις επενδύσεις σε ΑΠΕ η υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις πιο ελκυστικές χώρες, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος. Έκανε δε ειδική αναφορά στο πλάνο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στα οποία η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.