Νέες ισχυρές αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα φέρνουν οι κλιμακούμενες επιθέσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι, μια ομάδα ανταρτών της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν και δηλώνει ανοιχτά την υποστήριξή της στη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ, μια κρίσιμη ναυτιλιακή οδό μέσω της οποίας διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους, εκ των οποίων και η Βρετανία, αντεπιτέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, βομβαρδίζοντας θέσεις των ανταρτών εντός της Υεμένης, με Μπάιντεν και Σούνακ να κάνουν λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα» για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν θα διστάσουν να προβούν σε νέες επιθέσεις αν συνεχίσει να απειλείται τόσο το εμπόριο όσο και η ανθρώπινη ζωή.
Για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προειδοποιήσει κατά καιρούς πολλοί ηγέτες, ανώτατοι αξιωματούχοι αλλά και οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει τώρα και μια ομάδα οικονομολόγων, πολλοί από τους οποίους φτάνουν στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι πολλές από τις μεγάλες Οικονομίες του κόσμου μπορεί να υποστούν ύφεση. «Μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό», προειδοποιούν.
«Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ήδη αρχίσει να διαταράσσουν βασικές ναυτιλιακές διαδρομές, διαβρώνοντας τη χαλάρωση στα δίκτυα ανεφοδιασμού και αυξάνοντας την πιθανότητα πληθωριστικών συμφορήσεων. Σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων συγκρούσεων, ο ενεργειακός εφοδιασμός θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί σημαντικά, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές άλλων εμπορευμάτων και θα ενίσχυε τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης», αναφέρει με τη σειρά της και η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση.
Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέο βομβαρδισμό στην πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, πλήγμα που ήρθε «ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι από αυτή την πόλη-λιμάνι», δείχνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν -ο οποίος δεν δίστασε να στείλει και «ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν σχετικά με τους αντάρτες- είναι προετοιμασμένος να κάνει πράξη τις απειλές του εναντίον τους, αν αυτοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, ξεκαθάρισε πως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να δράσει και πάλι εναντίον των ανταρτών: «Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι ενέργειες των Χούθι είναι επιλήψιμες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βάλουμε τέλος. Θα υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και κυρίως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα λόγια μας έργα», διαβεβαίωσε. Οι Χούθι με τη σειρά τους έχουν απειλήσει ανοιχτά με αντίποινα στα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».