Σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης», ουσιαστικά στρατιωτικού νόμου, κήρυξε τον Ισημερινό ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα. Το διάταγμα έχει ισχύ 60 ημέρες, επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και επιτρέπει στον στρατό να περιπολεί στους δρόμους και να ελέγχει τις φυλακές.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μέλη εγκληματικής οργάνωσης εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό σε απευθείας μετάδοση και πήραν ομήρους τους παρουσιαστές και τους τεχνικούς. «Αυτά συμβαίνουν όταν τα βάζετε με τις μαφίες», ακούγεται να λέει ένας από τους εισβολείς προτού παρέμβει η Αστυνομία, απελευθερώσει τους ομήρους και προβεί σε 13 συλλήψεις. Παράλληλα, βίαια επεισόδια ξεσπούσαν στην πρωτεύουσα Κιότο και το μεγαλύτερο λιμάνι Γουαγιακίλ, με τη συμμετοχή συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά. Αναφέρθηκαν εκρήξεις, καμένα οχήματα και λεηλατημένα καταστήματα. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον δέκα νεκροί, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί.
Ο Ντανιέλ Νομπόα, γιος μεγαλοεπιχειρηματία στην καλλιέργεια και εξαγωγή μπανάνας, εκλέχτηκε πρόεδρος του Ισημερινού τον Νοέμβριο, υποσχόμενος αντιμετώπιση της διαφθοράς και της βίας που προκαλούν οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών. Κατά την προεκλογική εκστρατεία δολοφονήθηκε ο υποψήφιος Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, που επίσης προέτασσε τον πόλεμο κατά των συμμοριών, πρωτίστως των Τσονέρος, συμμορίας με περίπου 8.000 μέλη. Αρχηγός τους φέρεται να είναι ο Αδόλφο Μασίας ή «Φίτο», ο οποίος απέδρασε την Κυριακή από τη φυλακή της Γουαγιακίλ πυροδοτώντας την κρίση. Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναλάβει να τον εντοπίσουν.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση διέταξε τη μεταφορά κρατουμένων υψηλού κινδύνου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας – μεταξύ τους και ο «Φίτο», που εκτίει ποινή 34 ετών για πληθώρα εγκλημάτων. Ο κ. Μασίας είχε μεταφερθεί σε πτέρυγα υψηλής ασφάλειας, στην ίδια φυλακή, μετά τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο. Άσκησε όμως έφεση και ο δικαστής διέταξε να επιστρέψει στο κελί του, από όπου λέγεται ότι διευθύνει τη δράση των Τσονέρος. Αυτή τη φορά, ενόψει της μεταγωγής του δραπέτευσε, ενώ παράλληλα ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή των 12.000 (!) κρατουμένων, καθώς και σε άλλες ανά τη χώρα. Λίγο αργότερα οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι απέδρασε και ο αρχηγός της δεύτερης μεγαλύτερης συμμορίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των 36 φυλακών της χώρας ελέγχεται από τις συμμορίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση ανέθεσε τον έλεγχο των φυλακών στην Αστυνομία και ακολούθως ο έλεγχός τους από συμμορίες ενισχύθηκε.