Δύο φορές περισσότερα κορίτσια από ό,τι αγόρια γεννιούνται σε ορισμένα χωριά της Αρκτικής εξαιτίας των υψηλών επιπέδων τεχνητών χημικών στο αίμα των εγκύων γυναικών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Αρκτικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης και Εκτίμησης. Οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση της γέννησης κοριτσιών στο μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου κατά τα τελευταία χρόνια, διευρύνουν τώρα τις μελέτες τους σε κοινότητες των Ίνουιτ της Ρωσίας, της Γροιλανδίας και του Καναδά για να διαπιστώσουν την ανισορροπία των φύλων που έχει προκληθεί σε αυτές.
Οι πρώτες εκτιμήσεις τους δίνουν αναλογία δύο κοριτσιών προς ένα αγόρι. Μάλιστα έχουν εντοπίσει και ένα χωριό της Γροιλανδίας όπου γεννιούνται μόνο κορίτσια. Τα τεχνητά χημικά που εντόπισαν οι επιστήμονες στο αίμα των εγκύων μιμούνται τις ανθρώπινες ορμόνες και, όπως συμπέραναν, έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν αλλαγές στο φύλο του εμβρύου κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Τα χημικά -DDT, PCB και άλλες ουσίες που επιβραδύνουν την καύση- περνούν από το αίμα της μητέρας προς το έμβρυο μέσω του πλακούντα και ενεργοποιούν ορμόνες ώστε να γεννηθούν κορίτσια. Μέχρι σήμερα (2012) οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει στις φώκιες, τις φάλαινες και τις πολικές αρκούδες -ζώα που αποτελούν τροφή για τους Ίνουιτ- υψηλά επίπεδα χημικών και θεωρούσαν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η κατανάλωσή τους από ανθρώπους.
Αυτό όμως που πραγματικά τους προκάλεσε έκπληξη είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν το φύλο των εμβρύων. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι γεννήσεις αγοριών υπερτερούσαν ελάχιστα των κοριτσιών, γεγονός που φαίνεται ότι έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όπως αποκαλύπτει μία μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε τους πρώτους μήνες του 2007, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία γεννήθηκαν 250.000 αγόρια λιγότερα τον αμέσως προηγούμενο χρόνο από όσα προέβλεπαν οι στατιστικές που παρέμεναν σχετικά αμετάβλητες από το 1970.
Οι επιστήμονες του Αρκτικού Προγράμματος ανακάλυψαν ότι αρκετά μωρά γεννιούνται πρόωρα στη Ρωσία και ότι τα αγόρια είναι αρκετά μικρότερα από τα κορίτσια, ενώ διερευνούν ακόμη αν υπάρχει σχέση των χημικών αυτών με την αύξηση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννησή τους. Αυτά τα πρώτα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν σε επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο Ακουαλούκ Λίνγκε, πρώην πρόεδρος του εθνικού συνεδρίου των Ίνουιτ, o οποίος ήταν προσκεκλημένος στο συμπόσιο, δήλωσε ότι το πρόβλημα από αυτά τα χημικά είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον λαό του, αφού μεγάλο μέρος του εξακολουθεί να τρέφεται με τον παραδοσιακό τρόπο.
Θα πρέπει λοιπόν οι χώρες που κατασκευάζουν προϊόντα -από ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και γεννήτριες έως τηλεοράσεις, υπολογιστές κ.ά.- να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά και μιμούνται τις ανθρώπινες ορμόνες, γιατί αν και το πρόβλημα φαίνεται εντονότερο στους Ίνουιτ, εντούτοις είναι σίγουρο και μένει να διερευνηθεί κατά πόσον επηρεάζει και τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη μας.
Ένα πείραμα για το μέλλον του πλανήτη
Ένα μαζικό όσο και παράνομο σχέδιο/πείραμα γεωμηχανικής διενεργήθηκε το 2012 στα ανοιχτά των δυτικών ακτών του Καναδά από μια ιδιωτική εταιρεία.
Ο επικεφαλής της εταιρείας και τουλάχιστον αμφιλεγόμενος Αμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Ρας προέβη μονομερώς στο πιο σημαντικό επιχείρημα γεωμηχανικής στον κόσμο μέχρι τότε. Σε συνεννόηση με τους τοπικούς άρχοντες ενός χωριού κάπου στον σχηματισμό των νησιών της Βασιλίσσης Σάρλοτ, και εν γνώσει της καναδικής κυβέρνησης, η εταιρεία του Ρας απόθεσε περίπου 100 τόνους θειικού σιδήρου στον Ειρηνικό Ωκεανό στο πλαίσιο μιας τεχνικής γνωστής και ως «γονιμοποίηση των ωκεανών». Το πείραμα, το οποίο είναι κατά παράβαση των δύο σχετικών μορατόριουμ των Ηνωμένων Εθνών, έχει εξοργίσει περιβαλλοντικές και λοιπές ομάδες πολιτών.
Ο θειικός σίδηρος πετάχτηκε τον Ιούλιο του 2012, αλλά οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν μόλις μέσα σε πέντε μήνες τα αποτελέσματά της: τεχνητή άνθηση πλαγκτόν που εκτείνεται περίπου στα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πρόθεση του έργου ήταν το πλαγκτόν να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια θα βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού.
Ο Ρας ήλπιζε παράλληλα να εξαργυρώσει σε προσοδοφόρα τιμή τις μονάδες άνθρακα (carbon credits), οι οποίες διαπραγματεύονταν στα χρηματιστήρια ως εμπορεύματα. Προηγουμένως είχε πείσει το τοπικό συμβούλιο των ιθαγενών του νησιού ότι το έργο θα αποκαθιστούσε τους πληθυσμούς σολομού που ψάρευαν οι κάτοικοι με αποτέλεσμα αυτοί να θελήσουν να συμβάλλουν με 1.000.000 δολάρια!
Οι επικριτές του πρότζεκτ λένε ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών περί βιολογικής ποικιλότητας και της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου περί απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα, η οποία απαγορεύει ρητά τη γονιμοποίηση των ωκεανών για κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Οι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχίες ότι ένα τέτοιο σχέδιο γεωμηχανικής μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα των ωκεανών, να επιδεινώσει την όξυνση των ωκεανών και να παράξει τοξικές παλίρροιες και άψυχα ύδατα, ενώ οι υπέρμαχοί της βλέπουν στη ρίψη θειικού σιδήρου στους ωκεανούς μία λύση που «στο μέλλον θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς». Είναι σαφές ότι η νέα γενιά ανθρώπων θα «χρειάζεται» όχι μόνο ψεκασμό αλλά και τακτικό πότισμα για να επιβιώσει στις μελλοντικές πλανητικές συνθήκες.