Με ανάρτηση στο Telegram, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Κερμάν του Ιράν, με απολογισμό 103 νεκρούς και 170 τραυματίες. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη του «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» κατά τη διάρκεια «μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους, Κάσεμ Σολεϊμανί». Την Παρασκευή ακολούθησε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις στο Κερμάν σηματοδοτούν «την αρχή του πολέμου μας» με το Ιράν.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι ο ISIS πραγματοποίησε τις επιθέσεις, επικαλούμενες υποκλαπείσες επικοινωνίες με «σαφείς και αδιαμφισβήτητες πληροφορίες».
Οι κατηγορίες
Το ιρανικό καθεστώς δεν έχει αντιδράσει επισήμως, καθώς αρχικά υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν το Ισραήλ. Είναι σίγουρα πιο βολικό για την Τεχεράνη να κατηγορεί τον προαιώνιο εχθρό, παρά να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Η Αστυνομία προχώρησε σε 12 συλλήψεις και υποστηρίζει ότι εντόπισε το κρησφύγετο των τρομοκρατών στο Κερμάν, όπου βρέθηκε οπλοστάσιο με εκρηκτικά, «γιλέκα αυτοκτονίας» και πυροδοτικούς μηχανισμούς. Ο ένας από τους βομβιστές φέρεται να ήταν από το Τατζικιστάν. Αυτά τα ευρήματα, όμως, δεν καθησυχάζουν τους Ιρανούς, που επί χρόνια άκουγαν από την κυβέρνηση ότι η στρατιωτική παρουσία σε Ιράκ και Συρία είναι απαραίτητη, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία στη ρίζα της.
Επικριτικοί εμφανίζονται ακόμα και υποστηρικτές του καθεστώτος, λέγοντας ότι η Τεχεράνη υιοθετεί υπερβολικά αμυντική στάση, αφήνοντας ατιμώρητους τους εχθρούς. Της βομβιστικής επίθεσης προηγήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο οι δολοφονίες του υπαρχηγού της Χαμάς σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ανώτατου στελέχους των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία και ανώτερου αξιωματικού φιλοϊρανικής οργάνωσης στο Ιράκ.
Οι αντιπρόσωποι
Αναπάντητες παραμένουν οι ισραηλινές επιθέσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί το 2020. Και βέβαια σε εξέλιξη είναι ο πόλεμος στη Γάζα, όπου το ιρανικό καθεστώς συμμετέχει διά… αντιπροσώπων (Χεζμπολάχ, Χούθι, Χαμάς), δείχνοντας να αποφεύγει την κλιμάκωση.
Οι σκληροπυρηνικοί θρησκευτικοί ηγέτες που κυβερνούν το Ιράν δεν επιθυμούν μετωπική σύγκρουση. Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, όμως, εάν δεν αντιδράσουν, κινδυνεύουν να απομονωθούν: «Αν πολιτική μας είναι η αυτοσυγκράτηση, τουλάχιστον ας σταματήσουν την επιθετική ρητορική – μοιάζει κενή και ψεύτικη», δήλωσε στους «New York Times» ο 44χρονος επιχειρηματίας Αμπουζάρ Νασρ, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει οπαδός του καθεστώτος.