Το τηλεσκόπιο μπορεί να κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από 3.000 χρόνια από Ασσύριους αστρονόμους και όχι από Ολλανδούς οπτικούς τον 16o αιώνα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται o καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Τζιοβάνι Πετινάτο! O Πετινάτο ισχυρίζεται ότι ένας φακός από φυσικό κρύσταλλο, γνωστός ως «φακός του Νιμρούδ», σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούσε τμήμα ενός τηλεσκοπίου! O φακός του Νιμρούδ είχε βρεθεί σε ανασκαφές που είχαν γίνει στο Νιμρούδ (το παλιό Καλάχ, κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ) το 1850 και μέχρι τώρα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι χρησιμοποιείτο ως μεγεθυντικός φακός από τους Ασσύριους γραφείς. Οι ισχυρισμοί του Ιταλού καθηγητή δεν πείθουν φυσικά τους ασσυριολόγους που θεωρούν ότι το αντικείμενο ακόμα και ως μεγεθυντικός φακός ήταν μικρής αξίας και ότι το άλμα από τους φακούς στο τηλεσκόπιο είναι τεράστιο. O Πετινάτο αντιτείνει ότι οι Ασσύριοι γνώριζαν πάρα πολλά για τον ουρανό, μεταξύ των οποίων ήταν ότι περιέγραφαν τον Κρόνο ως έναν θεό περικυκλωμένο από φίδια, προφανής αναφορά στους δακτύλιους του Κρόνου…
Οι θησαυροί των Ίνκας στην άγρια ζούγκλα
Οι ζούγκλες της Γουατεμάλας και του Περού εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη στον κόσμο. Γεμάτες μυστήριο και κινδύνους, προκαλούν τον κάθε αρχαιολόγο, φυσιοδίφη ή και τυχοδιώκτη να τις εξερευνήσει. O Φελάτε Κόστα πάντως θυμίζει περισσότερο Ιντιάνα Τζόουνς παρά αρχαιολόγο. Όπως και να έχει όμως, η θεά Τύχη τον αντάμειψε γενναία όταν στο τέλος του Απριλίου του 1999 ανακάλυψε έναν τάφο με χρυσά αγάλματα και μάσκες του πολιτισμού των Ίνκας, όλα σε άριστη κατάσταση. Ο Κόστα ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του δύο χάρτες που χρονολογούνται από το 1619 και δείχνουν, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, μέρη στα οποία οι Ισπανοί κατακτητές, οι κονκισταδόρες, είχαν κρύψει θησαυρούς που πήραν από τους Ίνκας. Ο Κόστα υποστηρίζει ότι έτσι συνέβη και με τον θησαυρό αυτό και μάλιστα θα πρέπει να άφησαν κάποιο σημάδι για να τον βρουν όταν θα επέστρεφαν. Γιατί όμως τα έθαψαν και δεν τα πήραν μαζί τους; Σε αυτό το ερώτημα ο Κόστα δεν είχε κάποια απάντηση. Πάντως είχε υποσχεθεί συγκλονιστικές αποκαλύψεις.
Προϊστορικός χάρτης της Σελήνης σε πέτρα
O χάρτης αυτός, εκτός από το απίστευτο αντικείμενό του, είναι δέκα φορές αρχαιότερος από οποιονδήποτε άλλο γνωστό μέχρι σήμερα. Έχει λαξευτεί σε πέτρα, σε μία από τις αρχαιότερες και πιο μυστηριώδεις περιοχές της Ιρλανδίας, όπου υπάρχουν κτίσματα Νεολιθικής Εποχής. Εντοπίστηκε από τον δόκτορα Φίλιπ Στουκ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, o οποίος σχεδιάζει χάρτες αστεροειδών βασιζόμενος σε δεδομένα που προέρχονται από διαστημόπλοια και άλλες πηγές. Ο ίδιος, που έχει επίσης καταστρώσει λεπτομερή χάρτη της Σελήνης, προβληματιζόταν ότι δεν υπήρχε κανένας γνωστός χάρτης της Σελήνης παλαιότερος των 800 ετών. «Πίστευα ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάπου κάποιος παλαιότερος χάρτης», είχε δηλώσει στο BBC. Έτσι, άρχισε να ψάχνει σε παλαιά και ιστορικά βιβλία καθώς και σε αρχεία ανασκαφών των περιοχών Νεολιθικής Εποχής των βρετανικών νήσων. Τελικά αμείφθηκε! Βρήκε έναν χάρτη λαξεμένο σε πέτρα σε σημαντικό τάφο προϊστορικής εποχής στο Νόουθ Μιθ της Ιρλανδίας, που, όπως ισχυρίζεται, αφορά τη σεληνιακή επιφάνεια! «Έμεινα έκπληκτος τη στιγμή που τον αντίκρισα. Αν τοποθετήσει κανείς τα σημάδια επάνω στη φωτογραφία της πανσελήνου, θα δει ότι ταιριάζουν. Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας χάρτης της Σελήνης, ο αρχαιότερος που βρέθηκε ποτέ», είπε ο δρ Στουκ. «Όλα είναι λαξεμένα εκεί. Μπορεί να διακρίνει κανείς το σχέδιο των σεληνιακών χαρακτηριστικών». Πριν από τη συγκεκριμένη ανακάλυψη o παλαιότερος χάρτης της Σελήνης ήταν αυτός του Λεονάρντο Ντα Βίντσι του 1505. Όμως o χάρτης του Νόουθ, που είναι κατά πολύ αρχαιότερος, φέρνει το Νόουθ στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την έρευνα και την κατανόηση του προϊστορικού ανθρώπου. «Oι άνθρωποι που χάραξαν αυτό τον χάρτη ήταν οι πρώτοι επιστήμονες», υποστηρίζει ο δόκτωρ Στουκ. «Ήξεραν πάρα πολλά πράγματα για την κίνηση της Σελήνης και δεν ήταν καθόλου πρωτόγονοι». Η ηλικία του περάσματος προς τον ταφικό χώρο στο Νόουθ υπολογίστηκε στα 5.000 έτη. Ήταν εμφανές ότι κατασκευάστηκε από ανθρώπους που είχαν προχωρημένες γνώσεις όσον αφορά τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άστρων. Είναι ήδη γνωστό ότι αρκετά πέτρινα κυκλικά μνημεία και αρχαίοι τάφοι είναι ευθυγραμμισμένα με τον Ήλιο, αλλά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί σε πιθανές ευθυγραμμίσεις με τη Σελήνη. Ήδη έρευνες στο Νόουθ περίπου είκοσι χρόνια πριν από την ανακάλυψη του χάρτη είχαν δείξει ότι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το φεγγαρόφως έπεφτε μέσα στο ανατολικό πέρασμα του τάφου και μάλιστα επάνω στον συγκεκριμένο νεολιθικό χάρτη της Σελήνης!