Την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία -που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο- ενέκρινε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρόκειται για στρατιωτικό υλικό αξίας 250.000.000 δολ. που περιλαμβάνει πυραύλους (αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς), ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και σφαίρες. Δύσκολα, όμως, θα υπάρξει επόμενη δόση.
Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν να θέτουν βέτο σε νέα χρηματοδότηση (61 δισ. δολ.), παρά την επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον (για να μεταπείσει όσους υποστηρίζουν ότι αρκεί η μέχρι τώρα βοήθεια των 110 δισ. δολ.), τις δραματικές προειδοποιήσεις του προέδρου Μπάιντεν (ότι τα πολεμοφόδια των Ουκρανών εξαντλούνται) και τα παζάρια των Δημοκρατικών (αποδέχονται να δώσουν ως αντάλλαγμα τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής).
Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η ΕΕ, με τον Βίκτορ Όρμπαν να διαφωνεί με το νέο πακέτο βοήθειας (50 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Τimes», για να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο η Κομισιόν εξετάζει το σενάριο να λάβει από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εγγυήσεις, στη βάση των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ.
Καθώς ΗΠΑ και ΕΕ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να υποστηρίξουν την Ουκρανία, έρχεται στο προσκήνιο το plan Β σχετικά με την έκβαση του πολέμου: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico η αμερικανική κυβέρνηση σταδιακά αποδέχεται ότι δεν είναι εφικτή η ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας και προσανατολίζεται στη βελτίωση της θέσης της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αναδιάταξη
Σε αυτές, το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία, οπότε πλέον συζητούνται η αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου σε ισχυρότερες οχυρώσεις στα ανατολικά, η οικοδόμηση οχυρώσεων στα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία και η ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της Ιαπωνίας να επιστρέψει στις ΗΠΑ συστοιχίες Πάτριοτ, οι οποίες θα αναπληρώσουν τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που μειώνονται με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία. Προς το παρόν, πάντως, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, πλήττοντας κυρίως υποδομές: χθες το 70% των κτιρίων στη Χερσώνα έμεινε χωρίς ρεύμα.