Μισό βήμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» πάντως άναψε χθες η Τουρκία
19:28 - 27 Δεκέμβριος 2023

Το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου, εγκρίνοντας το πρωτόκολλο προσχώρησης. Αυτό βέβαια δεν είναι το… τέλος του δρόμου, καθώς θα πρέπει το πρωτόκολλο να εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών, ο πρόεδρός της, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι θέμα του προεδρείου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί διαδικασία-εξπρές.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πρόσφατα Ερντογάν και Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε κάθε ευκαιρία δηλώνει δημόσια ότι ο ίδιος συμφωνεί με την ένταξη της Σουηδίας, αλλά θα πρέπει να το εγκρίνει η Βουλή. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται βέβαια υπό τον απόλυτο έλεγχό του, ωστόσο, με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν απαντά στους ισχυρισμούς Μπάιντεν ότι ο Λευκός Οίκος συμφωνεί να δοθούν F-16 στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να πειστεί και το Κογκρέσο. Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης των F-16. Αντάλλαγμα που δεν προκύπτει ότι τελικά έλαβε.

Αρχικά η αντίρρηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας είχε να κάνει με τη στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. «Δεν γίνεται να πολεμάμε τους τρομοκράτες και να βάζουμε στη συμμαχία εκείνους που τους υποθάλπουν», υποστήριξε ο Ερντογάν τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποδέχθηκε σειρά παρεμβάσεων στο κράτος δικαίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα άρχισε, επίσης, να πιέζει τον Καναδά προκειμένου να άρει περιορισμούς στις πωλήσεις οπτικού υλικού, το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί για την κατασκευή κατασκοπευτικών drones. O πρόεδρος Ερντογάν πρόσφατα υποστήριξε ότι με τους περιορισμούς αυτούς ο Καναδάς εκβίαζε την Τουρκία για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όταν τελικά αρθεί το τουρκικό εμπόδιο, η Σουηδία θα πρέπει να αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας, με την κυβέρνηση Όρμπαν να δηλώνει ότι θα εξετάσει το θέμα όταν αποφανθεί η Τουρκία.