Πυρετός στην Ερυθρά Θάλασσα

Ελληνική φρεγάτα θα συμμετάσχει στη πολυεθνικήTask Force δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων
16:01 - 22 Δεκεμβρίου 2023

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πολυεθνική ναυτική διεθνή Task Force στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» («Διαφύλαξη της Ευημερίας») στην Ερυθρά Θάλασσα αποστέλλοντας μια φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και την προστασία της ζωής των ναυτικών. «Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian”, για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει στις εκεί επιχειρήσεις προκειμένου να παράσχει αντιαεροπορική κάλυψη εναντίον των drones και των πυραύλων των Χούθι που αποστέλλονται κατά των εμπορικών σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά τις απειλές των Χούθι πως θα «χτυπούν» ανά 12 ώρες πλοία που περνούν από την περιοχή. Με το φόβο αυτόν λοιπόν συστάθηκε η διεθνής δύναμη, στην οποία θα συμμετάσχει και η χώρα μας. Το αίτημα για ελληνική συμμετοχή είχε εκφραστεί από την αμερικανική πλευρά στον υφυπουργό Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της  ηλεκτρονικής σύσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Οι εξελίξεις στην περιοχή

Από τον Οκτώβριο, οι Χούτι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 100 επιθέσεις με στόχο τουλάχιστον 10 εμπορικά πλοία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Η πολιτοφυλακή τους κατέλαβε επίσης το «Galaxy Leader», έναν ναυλωμένο ιαπωνικό μεταφορέα οχημάτων που φέρει τη σημαία Μπαχάμες, ενώ εξακολουθεί να κρατά το πλοίο και αιχμάλωτο το πλήρωμα των 25 ατόμων. Τα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν καταρρίψει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί μήπως η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Το State Department ανακοίνωσε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όπως τόνισε, «οι χώρες που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση» και έτσι αποφάσισαν να καταστρώσουν την επιχείρηση «Prosperity Guardian». Ορισμένα από τα σκάφη αναμένεται να διεξάγουν κοινές περιπολίες στα νότια τμήματα της Ερυθράς Θάλασσας, στα στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλα θα υποστηρίξουν τη δύναμη παρέχοντας πληροφορίες. Η όλη αποστολή θα συντονίζεται από την Combined Task Force 153, μια δύναμη που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και βρίσκεται ήδη εκεί και τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του σιιτικού υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούθι της Υεμένης, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναμειχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσής του ή στοχοθετήσει την Υεμένη. Ως αποτέλεσμα των απειλών αυτών μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη δραστηριότητά τους στην περιοχή και αρκετοί σημαντικοί παράγοντες έχουν αλλάξει ορισμένες από τις διαδρομές των πλοίων τους ή έχουν αναστείλει εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Αντιαεροπορική κάλυψη για τα drones και τους πυραύλους Χουθι!

Ο ρόλος των Αμερικανών ήταν καθοριστικός για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη «θερμή» Ερυθρά Θάλασσα. Κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε τις συνομιλίες με Αμερικανούς αλλά και Αιγύπτιους, τους τελευταίους δε ενημέρωσε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Να σημειωθεί ότι πριν από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση για το θέμα με τον κ. Δένδια. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι η Ελλάδα ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη αλλά και ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συμμετοχή της. Επίσης, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η χώρα μας έχει ζωτικά συμφέροντα στο Σουέζ. Όχι μόνο λόγω της διέλευσης των πλοίων αλλά και λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν για τη συμμαχική μας Αίγυπτο τα έσοδα από τη διώρυγα, καθώς αν κλείσει το Σουέζ, τότε καταρρέει η Αίγυπτος και το γεωπολιτικό πλήγμα θα είναι τεράστιο για την Ελλάδα. Άρα δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτεθειμένη την Αίγυπτο, ούτε θα μπορούσαμε να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο για την Τουρκία. Στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων συμμετέχουν μαζί με τις ΗΠΑ μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, το Μπαχρέιν όπου έχουν την έδρα τους οι ΗΠΑ και οι Σεϋχέλλες.