Η… εκεχειρία και οι όμηροι

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να χαλαρώσει τις επιθέσεις στη Γάζα
18:49 - 20 Δεκεμβρίου 2023

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στη Μέση Ανατολή με στόχο μια νέα συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερους από δύο μήνες. Υπενθυμίζεται πως η παύση επτά ημερών στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι στη Γάζα, ανάμεσά τους 80 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστινίων -γυναικών, παιδιών και εφήβων- εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Η επίτευξη μίας νέας κατάπαυσης έγινε ακόμη πιο επείγουσα έπειτα από την «κατά λάθος» δολοφονία των τριών ομήρων στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις, με τις δημόσιες εκκλήσεις στο Ισραήλ να βάλει στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων του τους εναπομείναντες ομήρους, αντί για τους στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς, να πολλαπλασιάζονται.

Στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε στη Βαρσοβία τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και ο στρατηγός Σι Κιου Μπράουν Τζούνιορ, πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα άλλα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας.

Σημειώνεται άλλωστε ότι και η Ουάσινγκτον ξεκίνησε προ ημερών να πιέζει το Ισραήλ να εισέλθει σύντομα σε μια φάση χαμηλότερης έντασης της σύγκρουσης στη Γάζα, που θα μειώσει την πιθανότητα για νέες απώλειες αμάχων.

Στη Λωρίδα της Γάζας η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται εβδομάδες τώρα απελπιστική, με εκτεταμένες καταστροφές, μαζικό εκτοπισμό εκατομμυρίων αμάχων και τα περισσότερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας. Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον λιμό ως «τεχνική πολέμου», κάτι που «αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Περίπου 1.900.000 άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου, ενώ πολλά νοσοκομεία στον θύλακα μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις δομές υγείας ως βάσεις και τους άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Τα νοσοκομεία «Αλ Σίφα» και «Νάσερ» έγιναν ξανά την Κυριακή και τη Δευτέρα στόχοι φονικών ισραηλινών πληγμάτων, κατήγγειλε η Χαμάς, ενώ το νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν λειτουργεί πλέον έπειτα από πολυήμερη επιχείρηση του Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο Οργανισμός «οι ασθενείς, ανάμεσά τους και βρέφη, έχουν απομακρυνθεί, θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις υγειονομικές υπηρεσίες του θύλακα που ήδη καταρρέουν». «Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο φέρεται ότι κρατούνται. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε κανένα νοσοκομείο», ανέφερε αξιωματούχος του ΠΟΥ. Το Ισραήλ εξήγησε με τη σειρά του ότι το νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν», όπως και το «Αλ Σίφα», χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ όχι μόνο δεν υποχωρεί και συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, αλλά εξαπλώνεται τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έπληξε στρατιωτική θέση των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη γειτονική χώρα εναντίον τομέων της επικράτειας του Ισραήλ. Είναι άγνωστο αν υπάρχουν θύματα.

«Οι ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός», διευκρίνισε ο Τσαχάλ. Προηγουμένως είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας, προειδοποιώντας για επικείμενη πυραυλική επίθεση.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός «προετοιμάζει αεροπορικό πλήγμα εναντίον στόχων» -δηλαδή θέσεων και εγκαταστάσεων- της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Υπενθυμίζεται πως από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το λιβανικό σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς, έχει πολλαπλασιάσει τα πυρά εναντίον του βόρειου Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, με τον Τσαχάλ να ανταποδίδει με βομβαρδισμούς, κάτι που επιτείνει τον φόβο πως η ένοπλη σύρραξη θα εξαπλωθεί.