ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ: Ο Μέγας Αλέξανδρος μινιατούρα – Λανθασμένη μετάφραση της Βίβλου για τη δημιουργία της Γης – Ένα όραμα που μας παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία

18:35 - 20 Δεκέμβριος 2023

Ένα σπάνιας ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας πορτρέτο-μινιατούρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ το 2009. Είναι χαραγμένο σε ημιπολύτιμο λίθο, πιθανόν καρνεόλιο, και δεν ξεπερνάει το 1,2 εκατοστό. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε πριν από 2.300 χρόνια, πιθανόν μετά τον θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά το 323 π.Χ. Το μικροσκοπικό αυτό τεχνούργημα ανακάλυψε ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο πραγματοποιεί ανασκαφές στα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Τελ Ντορ, που αποτελούσε ένα σημαντικό μεσογειακό λιμάνι κατά την ελληνιστική περίοδο. Η πόλη, 30 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα, πέρασε στα χέρια του Αλεξάνδρου το 332 π.Χ. χωρίς αντίσταση από τους κατοίκους της και παρέμεινε δύο αιώνες ένα αξιόλογο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του, o καλλιτέχνης του έχει αποδώσει με πολλή προσοχή όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, το οποίο απεικονίζεται από τα αριστερά. «Υπάρχει ένα διάδημα, κάτι που μοιάζει με λευκή πάνινη ταινία τυλιγμένη στο κεφάλι, το οποίο υποδηλώνει ότι το πορτρέτο ανήκε σε βασιλιά των ελληνιστικών χρόνων», αναφέρει η Τζέσικα Νίτσκε, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, η οποία αναγνώρισε ότι επρόκειτο για απεικόνιση του Αλεξάνδρου. «Επίσης, στην κάτω δεξιά μεριά του, κάτω από το σπάσιμο, διακρίνονται ίχνη ενός ακτινοβόλου στέμματος. Μόνο οι απεικονίσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σπάνια) και των Πτολεμαίων της Αιγύπτου (συχνότερα) φέρουν το ακτινοβόλο στέμμα». Ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν ταίριαζαν σε καμία από τις γνωστές απεικονίσεις Πτολεμαίων, ενώ παρέπεμπαν προς χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου. Κατά την αρχαιότητα, όπως επισημαίνει η Νίτσκε, αυτό το είδος ημιπολύτιμου λίθου προερχόταν από την έρημο της Αραβίας ή της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό εύρημα, όχι μόνο για την ομορφιά του ως έργου τέχνης αλλά και γιατί παρουσιάζει εντυπωσιακές λεπτομέρειες στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου.

Λανθασμένη μετάφραση της Βίβλου για τη δημιουργία της Γης

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο όταν πλησιάζει κάποια μεγάλη χριστιανική εορτή να δημοσιεύονται «νέες ανακαλύψεις» που αναπροσαρμόζουν κάποιες δήθεν «κατεστημένες απόψεις», αλλά ουσιαστικά τις περισσότερες φορές επιτυγχάνουν να σκορπίσουν αμφιβολίες και ερωτηματικά… Μία σχετική περίπτωση είναι η «ανακάλυψη» της ειδικής στη Βίβλο καθηγήτριας Έλεν βαν Ουόλντ. «Η αντίληψή μας ότι ο Θεός είναι δημιουργός του σύμπαντος είναι λάθος», ισχυρίζεται η κορυφαία ακαδημαϊκός, επιστημονική αυθεντία της Βίβλου και συγγραφέας, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό λάθος στη μετάφραση της Βίβλου από τα εβραϊκά. Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση της Γένεσης «εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην» δεν αποδίδει με ακρίβεια αυτό που θέλει να πει το εβραϊκό κείμενο, υποστηρίζει η Βαν Ουόλντ. Η ανάλυση του εβραϊκού κειμένου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η ίδια, δείχνει, όπως ισχυρίζεται, ότι οι συγγραφείς του δεν είχαν την πρόθεση να υποδείξουν τον Θεό ως δημιουργό του σύμπαντος στην πραγματικότητα. Η Γη υπήρχε ήδη όταν o Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους και τα ζώα. Η 54χρονη τότε (2009) καθηγήτρια, η οποία παρουσίασε τη θέση της στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ της Ολλανδίας, ανέφερε ότι ανέλυσε το αυθεντικό κείμενο και αντιπαρέβαλε τη συγκεκριμένη φράση με τα συμφραζόμενα καθώς και με άλλα κείμενα για τη Δημιουργία, που προέρχονται από την αρχαία Μεσοποταμία. Η εργασία της την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το εβραϊκό ρήμα «μπαρά», το οποίο χρησιμοποιείται στην πρώτη πρόταση του βιβλίου της Γένεσης, δεν σημαίνει «δημιουργώ» αλλά «διαχωρίζω στον χώρο». Κατά συνέπεια, όπως η ίδια υποστηρίζει, η ακριβής μετάφραση της πρότασης είναι «στην αρχή ο Θεός διαχώρισε τον ουρανό και τη γη». Η Έλεν βαν Ουόλντ, η οποία έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με τον γνωστό ακαδημαϊκό και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, ισχυρίζεται ότι η ανάλυσή της δείχνει πως η αρχή της Βίβλου δεν αναφέρεται στην αρχή του χρόνου, αλλά αποτελεί απλώς την αρχή μιας αφήγησης. Επισημαίνει ωστόσο ότι είναι ακριβής η μετάφραση ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους και τα ζώα αλλά όχι την ίδια τη Γη. Αυτή η νέα ανάγνωση της Βίβλου, όπως αναφέρει, έρχεται σε συμφωνία με άλλα αρχαία κείμενα περί Δημιουργίας από την περιοχή της Μεσοποταμίας.

Ένα όραμα που μας παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία

Το 2009 ακούστηκε επίσης ότι πολύ σύντομα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι σε θέση να φορτίζουν ενώ κινούνται στον δρόμο, αντλώντας ενέργεια ασύρματα, απευθείας από πλάκες εγκατεστημένες στην άσφαλτο. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χιλιόμετρα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν στάση. Πρόκειται για το όραμα μηχανικών του University of Colorado Boulder Electric, οι οποίοι ήθελαν να υλοποιήσουν κάτι που παραπέμπει απευθείας σε επιστημονική φαντασία. «Θα θέλαμε να έχουμε ηλεκτρικά οχήματα που θα φορτίζουν ενώ κινούνται», είπε ο Χουράμ Αφρίντι, βοηθός καθηγητής στο Department of Electrical, Computer and Energy Engineering του πανεπιστημίου. Τα τελευταία δύο χρόνια o Αφρίντι και οι συνάδελφοί του είχαν αναπτύξει ένα proof of concept για ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ηλεκτρικών πεδίων σε πολύ υψηλές συχνότητες. Η δυνατότητα εκπομπής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σε πλατφόρμες που είναι εν κινήσει, σε χαμηλό κόστος, θα μπορούσε κάποια στιγμή να πάει την τεχνολογία αυτή πέρα από τα όρια των μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, σε μεγαλύτερες συσκευές όπως αυτοκίνητα. Δεν ξέρουμε αν τα σχέδια αυτά πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται κοντά στο σημείο ολοκλήρωσής τους, αλλά αναρωτιόμαστε τι είδους σωσίβιο θα πρέπει να φοράμε πλέον για να επιβιώσουμε σε αυτή την υπερφορτισμένη «θάλασσα» των… ηλεκτρονίων!