Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας που προκαλείται από τον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αλλά και την καταστροφή νοσοκομείων της Γάζας.
Συνολικά, περισσότεροι από 18.800 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά (σε ποσοστό 70%), έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μετά τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου. Έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών μαχών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί και υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Λιγότερα από το 1/3 των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιχειρήσεων σε δύο νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε τη θλίψη του για την καταστροφή του νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επί ημέρες μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο την Κυριακή, έπειτα από την πολυήμερη επιχείρηση, λέγοντας πως είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου από την οργάνωση.
«Μέχρι τέλους»
Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε και πάλι ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους», υποσχόμενος να επιτύχει την εξάλειψη της Χαμάς, να απελευθερώσει όλους τους όμηρους και να εγγυηθεί ότι η Γάζα δεν θα είναι ποτέ πια «ένα κέντρο τρομοκρατίας», ενώ αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι «ανοιχτοί» σε μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων, παρότι οι διαφωνίες παραμένουν ως προς το πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Παράλληλα, στην ισραηλινή πόλη Ερέζ, κοντά στο βόρειο μεθοριακό πέρασμα προς τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η σήραγγα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει τη διέλευση μικρών οχημάτων. Από τη μεριά του, το Ισραήλ δήλωσε πως η σήραγγα, η οποία διαθέτει ράγες, ηλεκτρικό, ένα σύστημα αποχέτευσης και ένα δίκτυο επικοινωνιών, είχε στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια και είχε απαιτήσει χρόνια εργασιών. Το έδαφός της είναι από πηλό και οι τοίχοι της από οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός από το άνοιγμά της, όπου ενισχύεται από έναν μεταλλικό κύλινδρο διαμέτρου περίπου ενάμισι εκατοστού.
«Η Χαμάς επένδυσε σταθερά και σκόπιμα τεράστια χρηματικά ποσά και πόρους σε τρομοκρατικές σήραγγες που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ και στους κατοίκους του», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Για τη Χαμάς, η επίθεση στον λαό του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα σε σχέση με την υποστήριξη που δίνεται στον λαό της Γάζας», εκτίμησε.
Τέλος, μουδιασμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις πληροφορίες που σταδιακά γίνονται γνωστές για τον θάνατο τριών ομήρων από φίλια πυρά. Σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι απέλπιδες προσπάθειες των τριών αντρών να ενημερώσουν τον ισραηλινό στρατό για το πού βρίσκονταν με αποκορύφωμα ένα λευκό πανό (μάλλον σεντόνι) που έγραφε «βοήθεια» στα εβραϊκά.
Οι όμηροι
Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες στη Γάζα την Παρασκευή (15/12) χρησιμοποίησαν τα υπολείμματα φαγητού για να γράψουν μηνύματα που παρακαλούσαν για βοήθεια, λέει το Ισραήλ.
Ωστόσο, όπως παραδέχθηκαν οι IDF, oι στρατιώτες που τους εντόπισαν τους θεώρησαν τρομοκράτες και παρότι ήταν άοπλοι και κρατούσαν λευκές πετσέτες στα χέρια, τους πυροβόλησαν με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό τους έπειτα από μέρες ομηρίας.
Οι Ισραηλινοί όμηροι Γιοτάμ Χαΐμ 28 ετών, Σαμέρ Ταλάλκα 22 και Άλον Σαμρίζ 26 ετών ήταν τα θύματα του στρατού, ενώ δεν είναι σαφές εάν είχαν εγκαταλειφθεί από τους απαγωγείς ή διέφυγαν. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία των ανδρών ήταν παραβίαση των «κανόνων εμπλοκής».