Νέα πλήγματα εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις τόσο για την εξέλιξη του αιματηρού πολέμου όσο και για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ωθήσει τις ισραηλινές Αρχές να περάσουν σε μια νέα φάση χαμηλότερης έντασης στην επιχείρησή τους, προκειμένου να προστατευθούν καλύτερα οι άμαχοι.
Συνολικά πάνω από 18.800 άνθρωποι, εκ των οποίων γύρω στο 70% γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
Παράλληλα, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, τη στιγμή που ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 1.900.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πείνα και η απελπισία ωθεί τους κατοίκους στην αρπαγή της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κατάρρευση της δημόσιας τάξης.
«Δεν θα εκπλαγώ αν ο κόσμος αρχίσει να πεθαίνει από την πείνα ή από συνδυασμό πείνας, ασθενειών και αδύναμου ανοσοποιητικού», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο διευθυντής της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» που έχει πληγεί από τους βομβαρδισμούς, περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του με τον όρο «λουτρό αίματος», σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα «ανάνηψη».
Η ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ μπόρεσε να παραδώσει ιατρικοφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων». «Νέοι ασθενείς καταφθάνουν κάθε λεπτό», ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι «στους ασθενείς που υποφέρουν από τραυματισμούς τούς κάνουν ράμματα στο έδαφος και ότι τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ περιορισμένα ή ανύπαρκτα».
«Το νοσοκομείο λειτουργεί στο ελάχιστο και με πολύ περιορισμένη ομάδα. Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης οξυγόνου και μόνο 30 ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Απέναντι στην αυξανόμενη διεθνή πίεση, το Ισραήλ ανακοίνωσε το «προσωρινό» άνοιγμα νέου σημείου εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της μεθοριακής διάβασης του Κερέμ Σαλόμ, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.