Εκλογές εδώ & τώρα επιθυμούν οι Γερμανοί

18:24 - 18 Δεκεμβρίου 2023

Μόλις ένας στους τρεις Γερμανούς επιθυμεί την εξάντληση της θητείας του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ δύο στους τρεις λένε «όχι» στη χαλάρωση του «φρένου χρέους». Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Bild», η Χριστιανική Ένωση έρχεται πρώτη με 32%, ακριβώς όσο αθροίζουν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες), που στις εκλογές του 2021 έλαβαν πάνω από 50%. Δεύτερη έρχεται η ακραία δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 21%. Tο 59% θα προτιμούσε τις εκλογές για ένα νέο γερμανικό Κοινοβούλιο το 2024 (είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2025).

Η δημοτικότητα των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση βρισκόταν σε πτωτική τροχιά ήδη πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δημιούργησε κενό 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024. Η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει το κενό με περικοπές δαπανών και όχι με δανεισμό, που θα απαιτούσε την απενεργοποίηση του «φρένου χρέους» – προοπτική με την οποία διαφωνεί το 64%, σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Σε αυτή την έρευνα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αθροίζουν ποσοστό 33%, έναντι 32% της Χριστιανικής Ένωσης και 22% της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Τις προηγούμενες ημέρες οι Χριστιανοδημοκράτες (το CDU είναι κορμός της Χριστιανικής Ένωσης) παρουσίασαν το βασικό τους πρόγραμμα, όπου ήδη από την πρώτη σελίδα υπογραμμίζουν την ανάγκη οι μετανάστες να αναγνωρίζουν τη γερμανική «κυρίαρχη κουλτούρα, χωρίς “ναι μεν, αλλά”». Ο όρος «κυρίαρχη κουλτούρα» είχε εδώ και δεκαετίες απαλειφθεί από το λεξιλόγιο ακόμη και των συντηρητικών πολιτικών, καθώς είναι συνυφασμένος με το ναζιστικό παρελθόν. Το 2000, ο σημερινός αρχηγός του κόμματος Φρίντριχ Μερτς είχε υιοθετήσει τα συγκεκριμένα επιχειρήματα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο κόμμα του, που τελικά τον είχε αποπέμψει. Όμως, κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει αλλά και να επιβάλει τη γραμμή του, εξοβελίζοντας τη σαφώς ηπιότερη κληρονομιά της Μέρκελ.