Πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια κυβερνητικό νομοσχέδιο απορρίφθηκε από το γαλλικό Κοινοβούλιο πριν καν συζητηθεί. Η πρόταση νόμου για το Μεταναστευτικό της κυβέρνησης Μακρόν προέβλεπε απέλαση των μεταναστών που «δεν σέβονται τις αξίες της Δημοκρατίας» και όλων όσοι έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα.
Μείωνε την ηλικία των υπό απέλαση και περιλάμβανε αυστηρότερους όρους για τις οικογενειακές επανενώσεις, θέτοντας απαιτήσεις για ασφάλιση υγείας και τακτικό εισόδημα. Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της Αριστεράς και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προέβλεπε, επίσης, τη νομιμοποίηση εργαζομένων χωρίς χαρτιά σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως η οικοδομική βιομηχανία, οι τομείς της Υγείας και της περίθαλψης και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικότερης Δεξιάς.
Μην έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραπέμψει το νομοσχέδιο σε μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών προκειμένου να επεξεργαστούν συμβιβαστικό κείμενο.
Στη Βρετανία, αντιθέτως, η Βουλή ενέκρινε το «Σχέδιο Ρουάντα», που προβλέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Καθώς, όμως, προηγούμενη εκδοχή του είχε απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, παραμένει «ερωτηματικό» εάν η νέα εκδοχή του αποσπάσει την έγκριση. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει ότι με αυτά τα μέτρα θα ικανοποιήσει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, που δείχνει να τον εγκαταλείπει λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Σε τελευταία δημοσκόπηση μόλις το 21% εξέφρασε θετική άποψη για τον πρωθυπουργό, ενώ το 70% είχε αρνητική γνώμη – ποσοστά αντίστοιχα εκείνων στα οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία περίοδο της εξουσίας του.