ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ: Ο «Sandy» και η Φουκουσίμα – Οι κυβερνοεπιθέσεις μπλόκαραν Ευρώπη και ΗΠΑ – Χορηγίες ΠΟΥ «παχαίνουν» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

15:00 - 13 Δεκεμβρίου 2023

O τυφώνας «Sandy», που σφυροκόπησε την ατλαντική ακτή της Αμερικής το 2012, έδειξε ότι σχετίζεται με τις αποκαλυπτικού μεγέθους επιπτώσεις από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας! Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Yoichi Shimatsu, επιστημονικός αρθρογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας έκδοσης των «Japan Times». Ο «Sandy» μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο των αλλόκοτων καιρικών φαινόμενων του 2012, συμπεριλαμβανομένων των «χειμωνιάτικων ανεμοστρόβιλων» που σάρωσαν περιοχές των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και των «derechos», εξαιρετικά σφοδρών καταιγίδων που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον τον Ιούλιο. Ο Shimatsu αναρωτιέται για ποιο λόγο εμφανίστηκε ο «Sandy» αρκετές εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου των τυφώνων και βρήκε την απάντηση στα καθημερινά δελτία καιρού όλο τον Οκτώβριο. Μήνες πριν από την κανονική κάθοδό του προς τον Νότο, το βόρειο jet stream (στενή ζώνη ταχείας ροής αέρα σε μεγάλα υψόμετρα) σχημάτισε ένα τόξο κατά μήκος του δυτικού μισού των ΗΠΑ. Οι θερμοκρασίες στις ζώνες υψηλής πίεσης δυτικά του Μισισιπή έπεσαν σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, επιφέροντας το αντίστροφο αποτέλεσμα της παγίδευσης ζεστού και υγρού αέρα πάνω από τις ανατολικές Πολιτείες και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό το… yin-yang παιχνίδι αντίθετων δυνάμεων μεταξύ των δροσερών δυτικών ΗΠΑ και των ζεστών ανατολικών γέννησε τον τυφώνα «Sandy». Το ρεύμα που κινείται βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, σε όλο τον Βόρειο Ειρηνικό και στη συνέχεια πάνω από τον Καναδά και τις βόρειες Πολιτείες μεταφέρει τόνους ραδιενεργών σωματιδίων από τη Φουκουσίμα, τα οποία είναι ικανά να φορτίσουν ηλεκτρικά την ατμόσφαιρα! Η υψηλή ενέργεια από τα ισότοπα ενεργοποιεί τον σχηματισμό νεφών, ενισχύει τους ανέμους, τη βροχή, τις αστραπές και προκαλεί καταστροφικές καταιγίδες σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μπλόκαραν Ευρώπη και ΗΠΑ

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία δεκάδων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων προκάλεσε το νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων που χτύπησε την Ευρώπη -κυρίως την Ουκρανία-, τη Ρωσία και δευτερευόντως τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016. Το υπεύθυνο κακόβουλο λογισμικό ήταν τύπου ransomware, δηλαδή «κλειδώνει» τον υπολογιστή τον οποίο προσβάλλει και στη συνέχεια ζητά λύτρα ώστε να επιτρέψει στον χρήστη να ανακτήσει τα αρχεία του. Η κυρίαρχη αίσθηση ήταν πως η επίθεση οφειλόταν στον τύπο ιού Petya, όμως η ρωσική εταιρεία Kaspersky εκτίμησε ότι επρόκειτο για πρωτοεμφανιζόμενο κώδικα, τον οποίο αποκάλεσε «NotPetya», δηλαδή «όχι το Petya». Δεν έγινε πάντως σαφές πώς συνδέονταν τα διάσπαρτα πλήγματα, με τις υπηρεσίες ασφαλείας σε πολλές δυτικές χώρες να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου. Τα πλήγματα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο τα κενά που υπήρχαν και υπάρχουν στην κυβερνοάμυνα, καθώς θυμίζουν τη μαζική κυβερνοεπίθεση που έλαβε χώρα τον Μάιο με το ransomware WannaCry που χτύπησε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες. Κυριότερο θύμα τότε ήταν το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Ανάμεσα στα θύματα της πρόσφατης επίθεσης βρίσκονταν η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο, η Maersk, με έδρα τη Δανία, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft και η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Merck στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται ότι καταγράφηκαν στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων επλήγησαν η κεντρική τράπεζα, εμπορικές τράπεζες, η υπηρεσία ταχυδρομείων, η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού και άλλα κρατικά δίκτυα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η υπηρεσία παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα του Τσέρνομπιλ.

Χορηγίες ΠΟΥ «παχαίνουν» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο γνωστός μας πλέον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με θέματα παγκόσμιας υγείας και δεν πρέπει να συγχέεται με την ομόηχη οργάνωση ΠΟΥ, δηλαδή την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καταπολέμησης της παχυσαρκίας του αμερικανικού πληθυσμού. Όπως και να έχει πάντως, και οι δύο τους απολαμβάνουν κοινά οφέλη λόγω κοινού σκοπού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» στο φύλλο της 19ης Οκτωβρίου 2012, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει λάβει χιλιάδες ευρώ από εταιρείες τροφίμων όπως η Coca-Cola και η Nestle. Επίσης, το περιφερειακό γραφείο της ΠΟΥ στην Ουάσινγκτον, η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (ΡΑΗΟ), έλαβε με τη μορφή δωρεάς 44.000 ευρώ από την Coca-Cola, 125.000 ευρώ από τη Nestle και άλλα τόσα από τη Unilever. Σύμφωνα με την lrene Klinger, ανώτερη σύμβουλο συνεργασιών της ΡΑΗΟ και κύρια πηγή των αποκαλύψεων, η αποδοχή της χρηματοδότησης από τη βιομηχανία τροφίμων «αποτελεί για την ΠΟΥ έναν νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας». Η ΠΟΥ είναι ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από «εταιρικές σχέσεις» με τη βιομηχανία, έναντι της οποίας θα έπρεπε να τηρεί, αν όχι κριτική, τουλάχιστον ουδέτερη στάση. Η επίσημη δικαιολογία για αυτή την πρακτική είναι η ανάγκη κάλυψης του προϋπολογισμού της, καθώς από το 2010 η χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών έχει περικοπεί κατά 20%. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν το 63% των πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά το αρμόδιο τμήμα ΠΟΥ που επιλαμβάνεται της καταπολέμησής τους λαμβάνει μόλις 6% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ. Ο Swinburn Boyd, Αυστραλός καθηγητής και πολύχρονο μέλος συμβουλευτικών επιτροπών διατροφής της ΠΟΥ, δήλωσε για τον οργανισμό πως «τελεί υπό σαφή ομηρία λόγω ταμειακής ανεπάρκειας».