Εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης που βιώνει η Γερμανία, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) προβαίνει σε μία συσχέτιση με την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 2010. «Ευφάνταστοι ισολογισμοί, εξωραϊσμένοι αριθμοί – με αυτά συνδέονταν συχνά οι Έλληνες στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, ουκ ολίγες Ελληνίδες και Έλληνες αντιμετωπίζουν με χαιρεκακία τη Γερμανία, από τα δημοσιονομικά της οποίας λείπουν ξαφνικά δισεκατομμύρια – η κυβέρνηση μπαίνει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό.
Δημοσιονομικό χάος, κλειστά αεροδρόμια, διαρκώς καθυστερημένα τρένα, απεργίες στους σιδηροδρόμους, ύφεση: στη Γερμανία, που κατά τη διάρκεια της κρίσης έπαιζε τον σχολικό διευθυντή κουνώντας το δάχτυλο και επιβάλλοντας αυστηρά προγράμματα λιτότητας στους Έλληνες, δεν λειτουργεί τίποτα πλέον απ’ ό,τι φαίνεται, όπως διαπιστώνουν με έκπληξη τα ελληνικά μέσα.
«Οι ρόλοι άλλαξαν: στη δεκαετία του 2010 η Ελλάδα ήταν το “μαύρο πρόβατο”, τώρα πολλοί χαρακτηρίζουν τη Γερμανία ως τον “ασθενή της Ευρώπης”», παρατηρεί το RND και συνεχίζει: «Οι ταπεινώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυρίως από τους πολιτικούς και τα Μέσα της Γερμανίας, έχουν χαραχθεί βαθιά στις μνήμες των περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων. Από την κρίση κι έπειτα, τίποτα στη σχέση των δύο λαών δεν είναι ίδιο με πριν». Ταυτοχρόνως, «ενώ η γερμανική κυβέρνηση ψάχνει τώρα χρήματα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης βαδίζει βάσει προϋπολογισμού. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες τού 2023 διαμόρφωσε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ποσό κατά 500.000.000 ευρώ υψηλότερο από αυτό που προϋπολογιζόταν.
Όπως έκανε και το 2022, η Ελλάδα θα ξεπεράσει και φέτος τους δημοσιονομικούς της στόχους. Κατά την τελευταία διετία καμία άλλη χώρα στην Ευρωζώνη δεν μείωσε το ποσοστό χρέους της τόσο γρήγορα όσο η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει στη διάθεσή της αποθεματικά ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε μονάχα να ονειρευτεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ».