Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Χαβιέρ Μιλέι, που ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής την Κυριακή, προβλέπει την κατάργηση 9 υπουργείων από τα 18 της χώρας. Στην παρθενική του ομιλία, που επέλεξε να κάνει στα σκαλοπάτια έξω από το Κογκρέσο, σε μια συμβολική κίνηση ότι γυρνά την πλάτη του στην ελίτ, ο Μιλέι ανακοίνωσε μια «θεραπεία-σοκ» για την οικονομία, που μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό (προσεγγίζει το 200%) και ανισότητες (το 40% του πληθυσμού ζει σε καθεστώς φτώχειας).
«Δεν υπάρχει εναλλακτική παρά μια προσαρμογή-σοκ», δήλωσε φορώντας την προεδρική κορδέλα, με πλήθη υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζουν. «Δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν επιζητούσαμε τις δύσκολες αποφάσεις που θα λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες. Δυστυχώς, δεν μας άφησαν επιλογή. Γνωρίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα χειροτερέψει, αλλά μετά θα αρχίσουμε να γευόμαστε τους καρπούς των προσπαθειών μας».
Περικοπές
Η ομιλία του δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες πέρα από το ότι θα υπάρξουν άμεσα δημοσιονομικές περικοπές 5% του ΑΕΠ, οι οποίες «θα πλήξουν τον δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα», όπως ανέφερε.
Μεταξύ των εξαγγελιών του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας και η σύνδεση του νομίσματος της χώρας με το δολάριο. Στην ομιλία του χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «μη διαπραγματεύσιμη», όμως, οι μέχρι τώρα κινήσεις του μετά την εκλογή του ήταν σαφώς πιο συγκρατημένες, επιλέγοντας μάλιστα για υπουργό Οικονομικών τον πρώην διοικητή της τράπεζας (και υπουργό Οικονομικών παλαιότερα) Λουίς Καπούτο, που κάποιοι αποκαλούν «Μέσι των οικονομικών».
Πιο ήπιος εμφανίζεται σε σχέση και με όσα έλεγε για προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και ο Πάπας Φραγκίσκος, τον οποίο αποκαλούσε εκπρόσωπο της σατανικής Αριστεράς, ή για την Κίνα, που κατηγορούσε ως κράτος – δολοφόνο. Μετά τις εκλογές προσκάλεσε τον Λούλα στην ορκωμοσία του, αποκάλεσε τον Πάπα «σημαντικότερο Αργεντίνο στην ιστορία» και, όταν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον συνεχάρη για την εκλογή του, τον ευχαρίστησε και ευχήθηκε για την ευημερία του κινεζικού λαού.
Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα ήθελε να παραστεί αλλά δεν τα κατάφερε.