Βήματα εκτόνωσης στην
έγιναν το Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Έπειτα από επικοινωνία με τους ομολόγους του στη Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο, και στη Γουιάνα, Ιρφάαν Άλι, προγραμματίστηκε Συνάντηση Κορυφής την Πέμπτη, στο
, πρωτεύουσα του συμπλέγματος νησιών Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνη.
Στη συνάντηση οι τρεις τους, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αναζητήσουν ειρηνική λύση στη διαφορά για την περιοχή Εσεκίμπο, που αποτελεί τα δύο τρίτα της Γουιάνα, αλλά η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι ανήκει στην επικράτειά της. Πρόκειται για μια διαφωνία που κρατά περίπου ενάμιση αιώνα, όμως την τελευταία δεκαετία η ExxonMobil ανακάλυψε στην περιοχή μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.
Η Βενεζουέλα υποστηρίζει τα φυσικά σύνορα του ποταμού Εσεκίμπο, όπως ίσχυε την εποχή της ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα, από την πλευρά της, αποδέχεται τα σημερινά σύνορα, όπως προέκυψαν το 1899, όταν η διεθνής διαιτησία δικαίωσε τη Βρετανία, της οποίας η Γουιάνα ήταν τότε αποικία. Όταν το 1966 η Γουιάνα έγινε ανεξάρτητο κράτος, οι κυβερνήσεις των Βρετανίας, Βενεζουέλας και Γουιάνα υπέγραψαν συμφωνία επίλυσης της συνοριακής διαφοράς με προσφυγή στον ΟΗΕ. Το 2018 το θέμα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου η απόφαση αναμένεται την προσεχή άνοιξη.
Σε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, την προηγούμενη Κυριακή, το 95% τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης του Εσεκίμπο στη χώρα τους. Εξέλιξη που προφανώς δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση της Γουιάνα. Ο πρόεδρος Ιρφάαν Άλι έκανε λόγο για «απευθείας απειλές» πολέμου από το Καράκας. Δέχθηκε να προσέλθει στη συνάντηση της Πέμπτης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «τα σύνορα της χώρας δεν είναι προς συζήτηση». Η παρέμβαση της Βραζιλίας, που έχει εκτεταμένα σύνορα με το Εσεκίμπο και τις δύο χώρες, στοχεύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο Λούλα, «η Νότια Αμερική και η Καραϊβική να παραμείνουν ζώνη ειρήνης». Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν στρατιωτικά γυμνάσια ρουτίνας στη Γουιάνα.