Βαθιά στη Σιβηρία βρίσκεται η Γιακουτία, η πιο παγωμένη πόλη του κόσμου, όπου οι 995.000 κάτοικοι θεωρούν ζεστά τα απογεύματα όταν ο υδράργυρος δείχνει -40°C και ανεκτή την παγωνιά στους -68°C! Και μπορεί η Γιακουτία στις εσχατιές της βορειοανατολικής Σιβηρίας να είναι από τις πιο παγωμένες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο χιλιάδες ντόπιοι εξακολουθούν να ζουν εκεί, φορώντας χοντρές μπότες και τυλιγμένοι σε στρώσεις ζεστών ρούχων για να τα βγάλουν πέρα, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «The Sun».
Ακόμη και δύο λεπτά στο ύπαιθρο θα φάνταζαν για τους περισσότερους από εμάς σαν εφιάλτης στην πόλη αυτή, όπου λόγω της έκθεσης στο κρύο παγώνουν ακόμη και τα βλέφαρα, αλλά οι κάτοικοί της είναι περήφανοι για την ομορφιά της.
Το πρώτο πράγμα που κάνουν κάθε μέρα είναι να μαζεύουν ξύλα για να ανάψουν μια μεγάλη φωτιά στις σόμπες που έχουν στα σπίτια τους. Οι κατοικίες τους είναι χτισμένες με στρώσεις σκυροδέματος για να αντέχουν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στο δριμύ σιβηρικό ψύχος και να συγκρατούν όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα. Ελλείψει κεντρικής θέρμανσης τα σπίτια ζεσταίνονται με τις σόμπες, οι οποίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ξύλων τους εννέα μήνες που διαρκεί ο σιβηρικός χειμώνας.
Χωρίς νερό
Μία από τις πιο δύσκολες δουλειές για τους κατοίκους είναι να βρουν πόσιμο νερό. Όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες να αποκτήσει η πόλη σύστημα υδροδότησης απέτυχαν, καθώς πάγωναν οι μεταλλικοί σωλήνες. Κι έτσι, η μόνη εναλλακτική των ντόπιων είναι να λιώνουν πάγο για να πιουν, να μαγειρέψουν και να πλύνουν τα ρούχα τους.
Εξίσου σπάνια είναι και τα τρόφιμα στη Γιακουτία, αφού λόγω του σιβηρικού ψύχους είναι αδύνατες οι καλλιέργειες και τα περισσότερα είδη διατροφής, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και φράουλες, συγκεντρώνονται τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, που είναι και οι θερμότεροι του έτους, και αποθηκεύονται για τις κρύες ημέρες του ατέλειωτου χειμώνα.
Το βασικότερο είδος της διατροφής τους, όπως και σε άλλες περιοχές της Σιβηρίας, είναι τα ψάρια, τα οποία ψαρεύουν μέσα από τρύπες που ανοίγουν στις παγωμένες λίμνες και στα ποτάμια της περιοχής. Σε ζεστές σούπες καταφεύγουν μόνον όταν το κρύο γίνεται αφόρητο!
Το παγωμένο τοπίο είναι μαγευτικό στη θέα, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους. Όποτε το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους -55°C τα σχολεία κλείνουν, αφού οι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι για τα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων πηγαίνουν εκεί με τα πόδια. Ακόμη και το βούρτσισμα των δοντιών ή το πλύσιμο του προσώπου το πρωί είναι μια οδυνηρή εμπειρία, αφού το νερό είναι παγωμένο, πράγμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη χρήση της τουαλέτας.
Οι ντόπιοι καλύπτουν πλήρως τα χέρια και τα πρόσωπά τους με χοντρά κασκόλ και γούνινους σκούφους που κατεβαίνουν μέχρι τα αυτιά, αφού αν βγουν ασκεπείς στο ύπαιθρο τα μαλλιά τους θα παγώσουν στη στιγμή, ενώ θα πάθουν κρυοπαγήματα στο πρόσωπο και στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων τους.
Η Γιακουτία είναι χτισμένη πάνω σε ένα στρώμα μονίμως παγωμένου εδάφους, που καλύπτει μεγάλη έκταση της βόρειας Σιβηρίας, ενώ το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε κάρβουνο και διαμάντια, εξού και η μακρά ιστορία εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Αλλά πέρα από τις αφόρητες για τους περισσότερους από εμάς καιρικές συνθήκες η πόλη είναι γνωστή και για την αξιοθαύμαστη πολιτιστική κληρονομιά της, καθώς διαθέτει τέσσερα μεγάλα θέατρα, πινακοθήκη και ιστορικό μουσείο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κάθε Ιουνίου φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ, το Ysyakh, που είναι αφιερωμένο στην αναγέννηση της φύσης και περιλαμβάνει από διάφορες τελετές, παραδοσιακούς χορούς και ιπποδρομίες μέχρι μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, αλλά και αθλητικούς διαγωνισμούς.