Τη δημιουργία νέου κράτους στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνα, την παροχή στον πληθυσμό του της υπηκοότητας της Βενεζουέλας και την «ενσωμάτωσή του στον χάρτη της επικράτειας της Βενεζουέλας» ενέκρινε την Κυριακή το 95% των ψηφοφόρων, σε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για περιοχή που το 1899 διεθνής διαιτησία εκχώρησε στη βρετανική (τότε) Γουιάνα, της οποίας σήμερα αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα των εδαφών. Η πλευρά της Βενεζουέλας δεν αναγνωρίζει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ανήκε στη διοικητική περιφέρεια της Βενεζουέλας, όταν όλη η περιοχή εντασσόταν στην ισπανική αυτοκρατορία.
Το 1966 οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Βενεζουέλας και Γουιάνας (που εκείνο το έτος έγινε ανεξάρτητο κράτος) υπέγραψαν συμφωνία επίλυσης της συνοριακής διαφοράς, με προσφυγή στον ΟΗΕ. Τα τελευταία χρόνια η άνθηση της βιομηχανίας πετρελαίου μεταμόρφωσε την περιοχή σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες. Το 2020 το θέμα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από όπου εκκρεμεί η απόφαση.
Πριν από το δημοψήφισμα το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε από τη Βενεζουέλα «να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα τροποποιούσε την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο επίμαχο έδαφος». Το Καράκας δεν αναγνωρίζει, όμως, τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ενόψει του δημοψηφίσματος έκανε εκστρατεία με αντι-ιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να καταγράψει κομματικά οφέλη λόγω των προεδρικών εκλογών το 2024.