Η πρωτεΐνη που «φρενάρει» τον καρκίνο του πνεύμονα

14:49 - 29 Νοεμβρίου 2023

Μία θετική εξέλιξη στην προσπάθεια αναχαίτισης του καρκίνου του πνεύμονα ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Tulane των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από έρευνα που ανέδειξε σημαντικό ρόλο μιας γνωστής ογκοκατασταλτικής πρωτεΐνης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μοριακό μονοπάτι.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους τύπους καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα είναι και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», εντοπίστηκε ότι αυτή η ογκοκατασταλτική πρωτεΐνη, γνωστή με την ονομασία RBM10, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα καταστέλλοντας τη λειτουργία της c-Myc, πρωτεΐνης που οδηγεί στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν υπερεκφράζεται. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η RBM10 συνεργάζεται με δύο ριβοσωμικές πρωτεΐνες (RPL5 και RPL11) για την αποσταθεροποίηση της c-Myc και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που εντοπίζουν μια σχέση αναστολής του καρκίνου μεταξύ των πρωτεϊνών.

Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μεταλλαγμένη μορφή του RBM10 που συχνά απαντάται σε καρκίνους του πνεύμονα χάνει την ικανότητα να καταστέλλει τη c-Myc, δεν συνδέεται με τις ριβοσωμικές πρωτεΐνες RPL5 και RPL11 και τελικά προωθεί την ανάπτυξη του όγκου αντί να την καταστέλλει.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουά Λου, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αντικαρκινικού φαρμάκου και σε μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.