Μετά την αρνητική στάση του Βερολίνου, η Τουρκία εστιάζει τις προσπάθειές της για την απόκτηση Eurofighter στη Βρετανία, τον έτερο μεγάλο παραγωγό του πολεμικού αεροσκάφους. Χθες ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει 20 από τα πλέον προηγμένα Eurofighter, με πρόβλεψη για αγορά επιπλέον 20 αεροσκαφών στη συνέχεια. Φαίνεται ότι αυτά θα πάρουν τη θέση των F-16, που προσπαθεί να αποκτήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ αλλά σκοντάφτει στην άρνηση του Κογκρέσου, το οποίο από την πλευρά του αντιδρά στην άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Χθες επίσης η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την προσεχή εβδομάδα.
Η τιμή των Eurofighter Typhoon (περί τα 110.000.000 ευρώ έκαστο) είναι διπλάσια εκείνης των F-16 Block 70/72, πλην όμως η Τουρκία θα αναγκαστεί να τα πληρώσει «για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», σύμφωνα με τον αναλυτή Ταϊφούν Οζμπέρκ. «Τα Eurofighter είναι η τελευταία ευκαιρία να παραμείνει η Τουρκία στη δυτική αμυντική βιομηχανία», υποστηρίζει ο Σερχάτ Γκουβέντς, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας.
Η τουρκική οικονομία δεν διάγει, πάντως, και την καλύτερη περίοδό της. Χθες η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 40%, προχωρώντας στην έκτη κίνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όταν τα επιτόκια ήταν μόλις 9%. Ο πληθωρισμός, που πέρυσι έφτασε το 85%, κινείται τώρα στο 61%. Το υψηλό κόστος δανεισμού επιβραδύνει την ανάπτυξη σε βιομηχανία και λιανικές πωλήσεις, ενώ η λίρα συνεχίζει να εξασθενεί, έχοντας χάσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.