Δημοσιονομική τρικυμία στη Γερμανία!

14:12 - 23 Νοεμβρίου 2023

Έχει ξανασυμβεί στους Ιταλούς να κάνουν καζούρα στους Γερμανούς για μια νίκη στα γήπεδα – ας πούμε μετά την επικράτηση στον ημιτελικό του Euro 2012. Στο πεδίο της οικονομίας, όμως, είναι η πρώτη φορά που Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να κοιτάξει ειρωνικά Γερμανό καγκελάριο. Και η μοίρα ήθελε την τύχη αυτή να έχει μία γυναίκα.

Η Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε χθες το Βερολίνο για να υπογράψει με τη γερμανική κυβέρνηση ένα σχέδιο στενής συνεργασίας. Βρήκε τον καγκελάριο Σολτς βυθισμένο σε δημοσιονομική κρίση, καθώς καλείται να καλύψει «τρύπα» τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, τη δε γερμανική οικονομία να παλεύει να αποφύγει την ύφεση. Στην Ιταλία, αντιθέτως, το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, οι διεθνείς οίκοι διατηρούν την αξιολόγηση των ιταλικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα και τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από ιδιωτικοποιήσεις στις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες. Ευλόγως το Bloomberg χρησιμοποιεί τον γερμανικό όρο schadenfreude (χαιρεκακία) για να περιγράψει τα αισθήματα της Μελόνι.

Σχέδιο συνεργασίας

Στις 31 σελίδες του το σχέδιο συνεργασίας καλύπτει πλήθος νευραλγικών τομέων, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η ενέργεια, η βιομηχανική πολιτική και η ψηφιακή μετάβαση. Έρχεται να προστεθεί στα σύμφωνα συνεργασίας που έχει συνάψει η Γαλλία τόσο με τη Γερμανία όσο και με την Ιταλία, δημιουργώντας ένα τρίγωνο στενών σχέσεων στον πυρήνα της ΕΕ.

Θα πρέπει, βέβαια, να υπογραμμιστεί η διαφορά ενός σχεδίου συνεργασίας από ένα σύμφωνο συνεργασίας. Ίσως επειδή η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή. Άλλωστε, αν και το σχέδιο προωθείται εδώ και δύο χρόνια, είχε παγώσει με την εκλογή της Μελόνι. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου, όμως, καθώς η πρωθυπουργός της Ιταλίας ξόρκισε στην πράξη τους φόβους ότι είναι ακροδεξιός δαίμονας, αλλά και καθώς η κυβέρνηση Σολτς μετακινήθηκε σε πιο σκληρές θέσεις για το Μεταναστευτικό. Στη Ρώμη εκτίμησαν ιδιαίτερα ότι το Βερολίνο δεν άσκησε ουσιαστική κριτική στην αποστολή αιτούντων άσυλο από την Ιταλία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βόρεια Αλβανία.

Ιταλικές πηγές υπογραμμίζουν ότι εφεξής θα υπάρξει μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των δύο χωρών στις ευρωπαϊκές συνόδους. Οι δύο χώρες μαζί με τη Γαλλία φιλοδοξούν να καθορίσουν τις αποφάσεις σε τρία μεγάλα μέτωπα: τη διεύρυνση της ΕΕ, την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Μετά την υπογραφή του σχεδίου συνεργασίας παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου οι ερωτήσεις εστίασαν στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων. «Γνωρίζετε τις θέσεις των δύο πλευρών: Στην Ιταλία θέλουμε να έχουμε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική αλλά να υπάρχει χώρος και για επενδύσεις, ενώ τη Γερμανία απασχολεί περισσότερο η μείωση του χρέους – ελπίζουμε να καταλήξουμε σε σύνθεση», υποστήριξε η Μελόνι. Ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των οικονομικών επιτελείων και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προκύψει συμφωνία. Όταν ρωτήθηκαν, δε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία (η Μελόνι προεκλογικά εμφανιζόταν πολύ εγγύτερα στις ρωσικές θέσεις) η απάντηση ήταν και πάλι κοινή: θα υποστηρίξουμε το Κίεβο για όσο χρειαστεί.