Σε συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών από τη Χαμάς με αντάλλαγμα πενθήμερη παύση πυρός από το Ισραήλ κατέληξαν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post». Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα. Η αποκάλυψη έφερε ελπίδες σε όσους αγωνιούν για την τύχη των ομήρων, ωστόσο η διάψευση από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν άργησε να έρθει. «Υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία», ξεκαθάρισε.
Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε χθες τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με νοσοκομεία, σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και κατοικημένες περιοχές να βομβαρδίζονται μέρα και νύχτα. Αργά το απόγευμα της Κυριακής η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα», υποστηρίζοντας ότι σε βάθος 10 μέτρων βρέθηκε δωμάτιο διοίκησης και ελέγχου. «Τα ευρήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται ως υποδομή για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, για τρομοκρατική δραστηριότητα», αναφέρει σε χθεσινή ανάρτηση.
8.300 γυναικόπαιδα μεταξύ των θυμάτων
Ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Νέες λεπτομέρειες που προέκυψαν σχετικά με την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 350 νεκρούς, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από σχεδόν ενάμιση μήνα πολέμου, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 12.300. Ανάμεσα σε αυτούς τουλάχιστον 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες έχουν χάσει άδικα τη ζωή τους.
Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας για να διενεργήσει αυτοψία. Περιγράφοντας ως «απελπιστική» την κατάσταση σε μια «ζώνη θανάτου», χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και την εκκένωσή του.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει. «Χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα Χ. Λίγες ώρες αργότερα πληρώματα ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυναν 31 πρόωρα βρέφη από το «Αλ Σίφα», σε συντονισμό με τον ΠΟΥ και το Γραφείο Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Ζητήματα του ΟΗΕ.
Τα βρέφη μεταφέρθηκαν στα νότια της Γάζας για την προετοιμασία της διακομιδής τους στο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ράφα.
Παράλληλα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, διά στόματος Μπάιντεν και Μπορέλ αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης πρέπει να περάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή. «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από τη Γάζα, ενώ οι δύο περιοχές θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.