Το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται αμείωτα για ακόμη μία ημέρα, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιχειρήσεις του γύρω από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, αφού ανακοίνωσε ότι κατά την έφοδό του στο εσωτερικό του ιατρικού συγκροτήματος την Τετάρτη εντόπισε όπλα και εξοπλισμό της Χαμάς, κατηγορώντας ξανά την οργάνωση ότι έχει δημιουργήσει κέντρο διοίκησης σε δίκτυο τούνελ κάτω από το νοσοκομείο.
Οι IDF ανέφεραν επίσης σε δημοσιογράφο του BBC, που μπήκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, ότι μεταξύ των αντικειμένων που ανακάλυψαν οι στρατιώτες ήταν ένας φορητός υπολογιστής που περιείχε φωτογραφίες και βίντεο ομήρων, που τραβήχτηκαν μετά την απαγωγή τους στη Γάζα.
Με μπουλντόζες
Οι ενδείξεις ότι το «Αλ Σίφα» ήταν επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς φαίνεται να πληθαίνουν και αυτός ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο.
«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.
Παράλληλα, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν το σπίτι του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν μέσα στο σπίτι την ώρα του βομβαρδισμού βρισκόταν η οικογένειά του, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χανίγια δεν βρίσκεται καν στη Γάζα.
Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4.710 παιδιά και 3.160 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 29.800. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι στον παλαιστινιακό θύλακα δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους και είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, ενώ επίσης υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν αδιακρίτως ασθενοφόρα και εθελοντές που προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς.
Μπάιντεν: Η μόνη λύση τα δύο κράτη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και ότι η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος». Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους πως κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει τον αμερικανικό στρατό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εργάζεται συνεχώς πάνω στο θέμα και ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανάμεσά τους ένα τρίχρονο παιδί με αμερικανική υπηκοότητα. Το Κατάρ ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων.
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου, καθώς έχει στρατιωτικές υποδομές κάτω από ένα νοσοκομείο, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος για τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που στηρίζουν αυτό το γεγονός. Εξάλλου επεσήμανε ότι το Ισραήλ εισήλθε στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο της Γάζας, με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών με όπλα και δεν βομβαρδίζει αδιακρίτως τον χώρο. «Τους το είπαμε (…), συζητήσαμε ότι είναι ανάγκη να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη να είναι όσο πιο προσεκτικό γίνεται όταν πλήττει στόχους.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές ενέργειές του, με δεδομένες τις απειλές ανώτερων στελεχών της Χαμάς ότι σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ ξανά και τις προηγούμενες φρικτές ενέργειές τους.
Υπό κατοχή η Λωρίδα της Γάζας
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να αφήσει ένα κενό στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να διατηρήσει εκεί μια ισχυρή παρουσία στο εγγύς μέλλον για να εμποδίσει την επανεμφάνιση της Χαμάς. Οι δηλώσεις αυτές αυξάνουν κι άλλο τους φόβους πως το Ισραήλ προτίθεται να επιβάλλει μια κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα είναι ο μηχανισμός· διατυπώνονται πολλές ιδέες», δήλωσε ο Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στους «Financial Times». «Αλλά κανείς δεν θέλει να μετατραπεί αυτός ο τόπος, η Γάζα, και πάλι σε βάση τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Πυρηνική αντιπαράθεση Ερντογάν και Νετανιάχου
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ και μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματός του, ΑΚΡ, το χαρακτήρισε «κράτος-τρομοκράτη» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε σε ένα πραγματικό παραλήρημα: «Tώρα από εδώ, απευθύνομαι στον Νετανιάχου! Διαθέτεις ατομική βόμβα ή όχι; Αν βαστάς, ανακοίνωσέ το. Έι, Ισραήλ! Εσύ έχεις ατομική- πυρηνική βόμβα και απειλείς με αυτή! Εμείς αυτά τα ξέρουμε, όμως, έρχεται ο θάνατός σου! Όσες ατομικές βόμβες και να έχεις, οτιδήποτε και να έχεις, φεύγεις».
Ο Μπεναμίν Νετανιάχου ανταπέδωσε αμέσως τα πυρά στον Ερντογάν. «Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Ένας από αυτούς είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αποκαλεί το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει το τρομοκρατικό κράτος της Χαμάς. Ο ίδιος βομβάρδισε τουρκικά χωριά στη Συρία. Δεν θα δεχτούμε κήρυγμα από αυτόν», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media τόνισε ότι «αυτοί που φιλοξενούν αρχιτρομοκράτες και ενθαρρύνουν τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα κάνουν κήρυγμα ηθικής στο κράτος του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και βρίσκεται για άλλη μια φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας, δίπλα στους υμνητές των σφαγών στο Ιράν, στον Λίβανο, στη Συρία και την Υεμένη».
ΟΗΕ: Παύση εχθροπραξιών
Εγκρίθηκε το ψήφισμα της Μάλτας για παύση εχθροπραξιών στη Γάζα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των παιδιών. Οι ΗΠΑ απείχαν, γεγονός που επέτρεψε την έγκριση του ψηφίσματος. Υπήρξαν 12 ψήφοι υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα. Το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία -χώρες που διατηρούν δικαίωμα βέτο- απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν. Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που ζητούσαν οι ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.