Πήγαιναν όλα καλά ώσπου τον αποκάλεσε δικτάτορα

Γκάφα Μπάιντεν για τον πρόεδρο Σι ανέδειξε τα όρια στην προσέγγιση ΗΠΑ και Κίνας
17:30 - 17 Νοεμβρίου 2023

Όλα εξελίσσονταν σύμφωνα με τη… χορογραφία που είχαν ετοιμάσει οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες. Μέχρι που, ακριβώς πριν από το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν συνεχίζει να θεωρεί τον πρόεδρο Σι δικτάτορα και απάντησε: «Είναι δικτάτορας, με την έννοια ότι κυβερνά μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας». Ήδη πριν ολοκληρώσει την απάντηση, μια έκφραση απογοήτευσης διαδεχόταν εκείνη της έκπληξης στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Λίγη ώρα μετά ήρθε η οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, να χαρακτηρίζει τη δήλωση «εξαιρετικά εσφαλμένη» και «ανεύθυνη πολιτική πράξη».

Από τον Χάρη Γ. Σαββίδη

Τίποτα δεν παρέπεμπε σε μια τέτοια κατάληξη το μεσημέρι, όταν ο πρόεδρος Σι εξερχόταν από κινεζικής κατασκευής λιμουζίνα χωρίς πινακίδες και ο πρόεδρος Μπάιντεν τον υποδεχόταν στην είσοδο της έπαυλης Φιλόλι (έδρα της οικογένειας Κάρινγκτον στη θρυλική «Δυναστεία»). Τα λόγια του προέδρου Σι ήταν ενδεικτικά της διάθεσης με την οποία προσερχόταν: «Αυτός ο πλανήτης μάς χωράει όλους».

Ακολούθησε συνάντηση των δύο ανδρών και των επιτελείων τους επί τέσσερις ώρες. Σε αυτή το Πεκίνο δέχθηκε να βοηθήσει στη μάχη κατά του ναρκωτικού φαιντανύλη, που κάνει θραύση στις ΗΠΑ (τα μεξικάνικα καρτέλ εισάγουν πρώτες ύλες από την Κίνα για την κατασκευή του). Συμφωνήθηκε, επίσης, η αποκατάσταση της άμεσης επικοινωνίας σε επίπεδο στρατιωτικών επιτελείων, που διακόπηκε μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, το καλοκαίρι του 2022. Τον προηγούμενο μήνα, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος πλησίασε αμερικανικό Β-52 σε απόσταση 3 μέτρων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ότι οι καρέκλες τους βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση και τόνισε την ανάγκη «να μιλάμε για να αποφεύγουμε τέτοια επικίνδυνα περιστατικά». Αυτό συμφωνήθηκε χθες.

Μετά τη συνάντηση και αφού οι δύο ηγέτες είχαν σύντομο περίπατο στους κήπους, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «εξαιρετικά εποικοδομητική και παραγωγική» συνάντηση, που έφερε σπουδαία πρόοδο στη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε μελλοντικές διαφωνίες οι δύο ηγέτες θα σηκώνουν το ακουστικό και θα συνομιλούν. Υπενθύμισε ότι γνωρίζεται με τον Σι Τζινπίνγκ τουλάχιστον 15 χρόνια, από την περίοδο που και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι. «Πιστεύω ότι τον ξέρω τον άνθρωπο. Ξέρω πώς λειτουργεί.

Είναι ευθύς». Και μετά τον είπε δικτάτορα…

Δείπνο με κορυφαίους Αμερικανούς επιχειρηματίες

Να διαχειριστεί τη ζημιά από τη δήλωση Μπάιντεν επιχείρησε η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο. «Όπως σας είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν, η ανάπτυξη της Κίνας είναι κάτι θετικό και προς το συμφέρον των ΗΠΑ» υποστήριξε, καλωσορίζοντάς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε δείπνο με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων. Μεταξύ τους οι Λάρι Φλινκ (BlackRock), Στέφεν Σβάρτσμαν (Blackstone), Τιμ Κουκ (Apple), Ρέι Ντάλιο (Bridgewater), Πενγκ Ζαο (Citadel) και Άλμπερτ Μπούρλα (Pfizer). Σερβιρίστηκαν λαχανικά εποχής σε βινεγκρέτ σαμπάνιας, φιλέτο black Angus και τάρτα με κρέμα βανίλια.

«Δεν θα κάνουμε ούτε ψυχρό ούτε θερμό πόλεμο με οποιονδήποτε», ξεκαθάρισε ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του. Αναρωτήθηκε εάν οι δύο χώρες «είναι ανταγωνιστές ή συνεργάτες», προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να είναι συνεργάτης και φίλος. Εκθείασε τον αμερικανικό λαό ως «ευγενικό, φιλικό, εργατικό και προσγειωμένο». Ανακοίνωσε επίσης τη φιλοξενία 50.000 Αμερικανών στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής. Και κυρίως κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με την Κίνα σε πλήθος πεδίων. Άλλωστε, πολλοί αναλυτές «βλέπουν» πίσω από το ταξίδι τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας και τη διάθεση προσέλκυσης αμερικανικών κεφαλαίων.