Γαλλική επανάσταση για το τυρί καμαμπέρ

15:15 - 16 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα στη Γαλλία γιορτάζουν τη μέρα του Μποζολέ Νουβό: του κόκκινου κρασιού που δεν παλαιώνει στο βαρέλι αλλά βγαίνει λίγους μήνες μετά τον τρύγο, παραδοσιακά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Συνηθίζεται να καταναλώνεται με τυρί καμαμπέρ σε ιδιαίτερα εύθυμο κλίμα. Φέτος, όμως, κυριαρχεί η ένταση, καθώς οι παραγωγοί καμαμπέρ έχουν ξεσηκωθεί ενάντια σε οδηγία της Κομισιόν, που απειλεί να απαγορεύσει την παραδοσιακή ξύλινη συσκευασία του τυριού.

Η οδηγία προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών μίας χρήσης. Η «Le Figaro» παρουσίασε το θέμα ως «απειλή για τους γαστρονομικούς μας θησαυρούς». Με τις ευρωεκλογές να απέχουν ένα εξάμηνο και τη Λεπέν να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, το τελευταίο που επιθυμούν στις Βρυξέλλες είναι ένα επικοινωνιακό ατύχημα αντίστοιχο εκείνου που προέκυψε παλαιότερα, όταν επιχείρησαν να ρυθμίσουν το… πόσο κυρτές πρέπει να είναι οι μπανάνες.