Βαριά ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες

Μυρίζει παντού θάνατος στη Γάζα- Τα κτίρια της Βουλής και της Αστυνομίας της Χαμάς κατέλαβαν Ισραηλινοί κομάντος
20:58 - 15 Νοεμβρίου 2023

Για ακόμη μία ημέρα συνεχίζονται οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια της Χαμάς, όπως το Κοινοβούλιο και κτίρια της κυβέρνησης και της Αστυνομίας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, τα άρματα μάχης του στρατού σφίγγουν πλέον τον κλοιό τους στη Γάζα, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το Ισραήλ, ως κέντρα εφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς. Έπειτα από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων από την πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης.

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι ίσως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι -ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι- μπορεί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι και να μην μπορούν να διαφύγουν λόγω των μαχών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιουσέφ Αμπού Ρις, δήλωσε ότι περίπου 20.000 εκτοπισμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Χωρίς ηλεκτρικό το «Αλ Σίφ»

Τουλάχιστον «179 πτώματα θάφτηκαν σ’ έναν μαζικό τάφο», διευκρινίζοντας επίσης ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και επτά πρόωρα μωρά που απεβίωσαν λόγω έλλειψης ηλεκτροδότησης που χρειάζονταν για να κρατηθούν στη ζωή.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι η μυρωδιά των πτωμάτων σε αποσύνθεση ήταν ανυπόφορη.

Το Ισραήλ κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο ως «κόμβο» διοίκησης, εμπλέκοντας ασθενείς και τραυματίες ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Γάζα τη Δευτέρα, μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, με τον κατάλογο να συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά τους 11.240 νεκρούς, μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες.

Τέλος, συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς ξεκίνησαν πορεία 63 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ ζητώντας «άμεση συμφωνία για τους ομήρους».

Παζάρια για την απελευθέρωση ομήρων

Κοντά σε μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε τουλάχιστον 70 Ισραηλινούς ομήρους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στην «Washington Post», υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όπως υποστηρίζει ο αξιωματούχος, η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας είναι κατανοητό», εξηγεί. Η δοκιμαστική συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ ταυτόχρονα με Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ φαίνεται να ζητά την απελευθέρωση και των 100 παιδιών και γυναικών που κρατούνται από την οργάνωση, ωστόσο, ο αριθμός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μικρότερος.

Παράλληλα, μια προσωρινή παύση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου πέντε ημερών, θα συνόδευε την ανταλλαγή, τονίζει ο αξιωματούχος. Αυτή η εκεχειρία θα επέτρεπε την ασφαλή μετακίνηση των Ισραηλινών αιχμαλώτων. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα με στόχο να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση, εξήγησε.

Για την επίτευξη μιας συμφωνίας ερωτήθηκε τη Δευτέρα και ο Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει, χωρίς όμως να δείχνει πρόθυμος να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες για το ζήτημα.