Ο Κάμερον υπουργός του Σούνακ

Ο πρωθυπουργός του Brexit επιστρέφει στην πολιτική και κοιτάει μπροστά!
20:03 - 14 Νοέμβριος 2023

«Από δήμαρχος κλητήρας», είπαν κάποιοι. «Ήρθε για να δείξει στον Σούνακ τη δουλειά», υποστήριξαν άλλοι. Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέφει στην κυβέρνηση ως υπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από το 2010 μέχρι το 2016, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σούνακ. Αντικατέστησε τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά την αποπομπή της Σουέλα Μπρέιβερμαν και τον ευρύ ανασχηματισμό που αυτή πυροδότησε.

Εκ των «ηχηρών» ονομάτων της ακραίας δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών, η κυρία Μπρέιβερμαν δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς έγκριση από την Ντάουνινγκ Στριτ, άρθρο στους «Times», όπου κατηγόρησε την Αστυνομία ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ευνοώντας τους υποστηρικτές των Παλαιστινίων. Το άρθρο θεωρήθηκε ότι πλήττει την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της Αστυνομίας και τροφοδοτεί την ένταση. Το Σάββατο εκατοντάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου διαδήλωναν περίπου 300.000 φιλοπαλαιστίνιοι και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία που προχώρησε σε 140 συλλήψεις.

Η αφορμή αυτή επιτάχυνε τον ανασχηματισμό που αναμενόταν εδώ και καιρό, καθώς ο Ρίσι Σούνακ αναζητά μια νέα αρχή για την κυβέρνησή του. Με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από 15 μήνες και τους Συντηρητικούς να υπολείπονται των Εργατικών πάνω από 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ο Σούνακ φαίνεται να επιχειρεί μια στροφή προς το Κέντρο: αποπέμπει την Μπρέιβερμαν, που έχει σαφές στίγμα υπέρ «νόμου και τάξης» και υποστηρίζει σθεναρά την αποστολή των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Στη θέση της τοποθετεί τον λιγότερο ιδεολόγο και περισσότερο πραγματιστή Κλέβερλι.

Κυρίως όμως επαναφέρει στο προσκήνιο τον Ντέιβιντ Κάμερον, που ανήκε στην κεντρώα πτέρυγα του κόμματος και, ενώ προκήρυξε το δημοψήφισμα για το Brexit, τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και παραιτήθηκε εξαιτίας του αποτελέσματος. Πλέον τα δύο από τα τέσσερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (εκτός από τον νέο υπουργό Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που παρέμεινε στη θέση του) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής, ενώ ο ίδιος ο Σούνακ και ο Κλέβερλι δεν ήταν μεταξύ των σκληροπυρηνικών υπέρ του Brexit.

Ο Κάμερον δεν είναι βουλευτής, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα διοριστεί στη Βουλή των Λόρδων. Μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία το καλοκαίρι του 2016 παραιτήθηκε και από βουλευτής, επιτρέποντας στους επικριτές του να υποστηρίξουν ότι, αφού δημιούργησε χάος, αποχώρησε χωρίς ποτέ να κοιτάξει πίσω. Ο ίδιος, παραφράζοντας το σύνθημα των Συντηρητικών κατά του Τόνι Μπλερ «ήσουν κάποτε το μέλλον», ολοκλήρωσε την ομιλία παραίτησής του λέγοντας: «Ήμουν κάποτε το μέλλον». Επιστροφή… στο μέλλον λοιπόν για τους Συντηρητικούς.