Ώρες απόγνωσης για τους ασθενείς

Χωρίς φάρμακα και υπηρεσίες τα νοσοκομεία που πλήττονται από βόμβες
15:09 - 9 Νοεμβρίου 2023

Τραγική είναι η κατάσταση με τους ασθενείς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων είναι και χρόνια πάσχοντες. Η Ταχρίρ Αζάμ, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Μακασίντ» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, φροντίζει νεαρούς, βαριά νοσούντες Παλαιστίνιους επί 16 χρόνια. Από τότε που άρχισαν οι μάχες πασχίζει να τους εντοπίσει.

Συνήθως, περίπου 100 ασθενείς από τη Γάζα υποβάλλονται σε θεραπεία κάθε ημέρα για περίπλοκα προβλήματα υγείας, όπως θεραπεία για σπάνιες μορφές καρκίνου και εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, σε νοσοκομεία σαν αυτό της Αζάμ, καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η διαδικασία αυτή «πάγωσε» μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ και αυτό έκτοτε σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας. Επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, βομβαρδίζοντας τον παράκτιο θύλακα και εξαπολύοντας χερσαία επίθεση με πάνω από 10.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών.

Η Αζάμ και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να έχουν επικοινωνία με τους ασθενείς τους έκτοτε, ελέγχοντας μεταξύ άλλων το Facebook για να δουν εάν είναι ακόμα ζωντανοί. «Είδαμε μια ανάρτηση που ανακοινώνει ότι ένα από τα παιδιά που ήταν ασθενείς μας σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Ήταν στο τμήμα μας μόλις πριν από μία εβδομάδα. Ήταν έξι χρόνων», δήλωσε η ίδια στο Reuters. «Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα του».

Ανησυχίες δεν υπάρχουν μόνο για τις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν 350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καρκινοπαθών και διαβητικών, καθώς και 50.000 έγκυοι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προηγουμένως, η πλειονότητα των ασθενών αυτών θα λάμβανε ιατρική φροντίδα στη Γάζα, αλλά τώρα τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας στον θύλακα είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, της αύξησης του αριθμού των τραυματιών και της γρήγορης μείωσης των προμηθειών σε φάρμακα και καύσιμα. Μόνο ένα μικρό μέρος βοήθειας έχει εισέλθει στον θύλακα ενώ περίπου 80 ασθενείς κατάφεραν να φύγουν.

«Πάντα μιλάμε για τραυματίες – και ορθώς γίνεται αυτό», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα. «Αλλά πρέπει να σκεφθούμε και τους 350.000 ασθενείς».

Ορισμένες ανάγκες είναι ιδιαίτερα έντονες. Περίπου 1.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά το 80% των μηχανημάτων βρίσκεται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, δήλωσε ο ΠΟΥ. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον. Ο ισραηλινός στρατός έχει πει σε άμαχους να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Γάζα, όπου βρίσκονται κάποια νοσοκομεία, ενώ συνεχίζει με την εκστρατεία του για την εξάρθρωση της Χαμάς. Ο στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς κρύβει τα κέντρα διοίκησής της κάτω από τα νοσοκομεία. Η ίδια η Χαμάς το αρνείται αυτό.