Ακόμη μία ημέρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια μετά τους τρεις βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό. Τα χτυπήματα του Ισραήλ έχουν, σύμφωνα με τη Χαμάς, αφήσει πίσω τους πάνω από 200 θύματα, τη στιγμή που οι τραυματίες ανέρχονται σε 770, ενώ αγνοούνται 120 άτομα.
Την ίδια στιγμή «πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Με τους εγκλωβισμένους να βρίσκονται στο επίκεντρο, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει την απομάκρυνση περίπου 7.000 αλλοδαπών και διπλών υπηκόων από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι περίπου 400 άτομα πέρασαν χθες.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ μιας «παύσης» στον πόλεμο προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης άκουσε μία γυναίκα να του φωνάζει: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (σ.σ. πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον Σίσι (σ.σ. τον Αιγύπτιο πρόεδρο) για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας ότι αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς. Ωστόσο έχει καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, αμάχων ή τραυματιών.