Στόχος της χερσαίας επίθεσης τα τούνελ της Χαμάς

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
19:41 - 30 Οκτωβρίου 2023

Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον η δεύτερη φάση του πολέμου που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει σφοδρότατους βομβαρδισμούς στη Γάζα και με τον στρατό να δίνει νέα εντολή εκκένωσης, ζητώντας από τους κατοίκους που έχουν απομείνει να αποχωρήσουν αμέσως προς Νότο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές. Ο πόλεμος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον λαό της ως ασπίδα. Βασικός μας στόχος η διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ και η απόλυτη ήττα του εγκληματικού εχθρού». Ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένα κράτος αντιμετωπίζει δύο επιλογές: την ύπαρξη ή τον θάνατο».

Με τη Γάζα να σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ισραηλινές δυνάμεις, διεθνείς αναλυτές εξετάζουν τα σημεία όπου θα επικεντρωθούν οι επιθέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιομέτρα κάτω από τη Γάζα, καταλήγοντας ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της καταστροφής της οργάνωσης και της επιστροφής των ομήρων.

Τα τούνελ της Χαμάς κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο και στρατιωτικές επιχειρήσεις, θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντική πρόκληση ασφαλείας και στέκονται εμπόδιο για τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να επιχειρήσουν στη Γάζα, αφού στα υπόγεια δίκτυα κρατούνται οι όμηροι.

Ένας «ιστός αράχνης» μέσα στη γη

Μία πρόσφατη εικόνα για την κλίμακα του συστήματος τούνελ δόθηκε από τη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, την 85χρονη όμηρο που απελευθέρωσε προ ημερών η παλαιστινιακή οργάνωση.

Η ίδια διηγήθηκε ότι οι απαγωγείς της τη μετέφεραν στο σύστημα των τούνελ, το οποίο παρομοίασε με ιστό αράχνης. «Τελικά μεταφερθήκαμε υπόγεια και περπατήσαμε για χιλιόμετρα, για δυο-τρεις ώρες, σε έναν ιστό αράχνης από υγρά τούνελ», ανέφερε.

Όπως αποκαλύπτουν και οι «New York Times», τα τούνελ είναι το δυνατό χαρτί της Χαμάς, καθώς εκτός από την πολυπλοκότητά τους, για την οποία το Ισραήλ δεν έχει καθαρή εικόνα, οι μαχητές έχουν ξοδέψει χρόνια συγκεντρώνοντας όλα όσα χρειάζονται για μια σκληρή μάχη.

Η Χαμάς, που υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 40.000 μαχητές, έχει αποθέματα για να αντέξει έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό, καταλήγουν οι «NYT».

Ο εφιάλτης στη Γάζα δεν έχει τέλος, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να κάνει γνωστό ότι οι νεκροί στην περιοχή έχουν ξεπεράσει πλέον τους 8.000, από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. «Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο, τονίζοντας πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.

Έναν δύσκολο και απρόβλεπτο πόλεμο διεξάγει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος αναπτύσσεται συνεχώς

Νετανιάχου: Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.. «Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος για την ανεξαρτησία μας. Θα σώσουμε τη χώρα μας. Θα πολεμήσουμε στον αέρα, στο έδαφος και θα νικήσουμε», είπε.

Απευθυνόμενος στους συμμάχους του Ισραήλ είπε: «Εάν το Ισραήλ δεν νικήσει, θα είναι οι επόμενοι στον άξονα του κακού».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε αποτυχία το γεγονός ότι δεν αποκρούστηκε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Η χερσαία επιχείρηση θα μας βοηθήσει σε αυτή την ιερή αποστολή», είπε για να προσθέσει: «Έχουμε δύο στόχους. Ο ένας είναι να καταστρέψουμε τη Χαμάς και ο δεύτερος να φέρουμε πίσω τους ομήρους».

«Πρέπει να κερδίσουμε τη Χαμάς για την ύπαρξή μας, αλλά και για όλο τον δυτικό πολιτισμό», είπε ο Νετανιάχου και στη συνέχεια έριξε μια «βόμβα» λέγοντας ότι «το Ιράν είναι ο άξονας του κακού», ενώ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μαζί με τον Νετανιάχου βρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, και ο υπουργός Πολεμικού Γραφείου, Μπένι Γκαντζ.

«Έχω πίστη στους μαχητές και διοικητές, στις δυνάμεις, στη Μοσάντ και τους ανθρώπους της και σε όλα τα αμυντικά συστήματα. Μαζί θα πετύχουμε τη νίκη», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Είναι εγκληματίες πολέμου που θυσιάζουν τους πολίτες, τους κατοίκους της Γάζας. Η Χαμάς τούς έφερε την καταστροφή. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν πολύ. Ο λαός του Ισραήλ είναι έτοιμος! Κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει… Με τη βοήθεια του Θεού, θα πολεμήσουμε, θα νικήσουμε», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Πολεμικού Γραφείου, Μπένι Γκαντζ.

Σκληρό παζάρι για τους ομήρους

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε έτοιμος να συμφωνήσει «αμέσως» στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η τρομοκρατική οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους» Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αμέσως μια ανταλλαγή για να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους σε φυλακές του σιωνιστή εχθρού, σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που είναι στα χέρια της αντίστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σινουάρ και μεταδίδεται από το αγγλόφωνο ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ.

Τα νοσοκομεία κρησφύγετο για τους ισλαμοτρομοκράτες

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας και ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα».

«Υπάρχουν καύσιμα μέσα στα νοσοκομεία και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική υποδομή της», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι τρομοκράτες μετακινούνται ελεύθερα» μέσα στα νοσοκομεία του παλαιστινιακού εδάφους, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία του Ισραήλ σύμφωνα με την οποία η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ασπίδα». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», στη Γάζα, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού εδάφους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία «ως κέντρα διοίκησης και κρησφύγετα», με προσβάσεις στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων που διαθέτει.