Τουλάχιστον 28 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες είναι ο απολογισμός τεράστιας έκρηξης στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διακίνησης φορτίων του Ιράν. Προκλήθηκε πιθανότατα από φωτιά, που ξέσπασε σε κοντέινερ, εξαιτίας απρόσεκτου χειρισμού υπερχλωρικού νατρίου, ενός στερεού που χρησιμοποιείται ως οξειδωτικό για καύσιμα πυραύλων.
Όπως φαίνεται σε βίντεο, τρεις εστίες πυρκαγιάς μαίνονταν ανεξέλεγκτα, με τις φλόγες να επεκτείνονται ταχύτατα σε κοντέινερ που περιείχαν εύφλεκτα υλικά. Ακολουθεί η τρομακτική έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή. Αρκετές ώρες μετά, η πυρκαγιά συνέχισε να μαίνεται στο λιμάνι.
Βοήθεια
Το ιρανικό υπουργείο Υγείας κήρυξε την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των τοξικών νεφών που προκάλεσε η πυρκαγιά. Χθες, Κυριακή, αν και εργάσιμη ημέρα στον μουσουλμανικό κόσμο, δεν λειτούργησαν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Βοήθεια έσπευσε να προσφέρει η Ρωσία, στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ομάδες διασωστών. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, βρέθηκε στην περιοχή, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τα θύματα και διέταξε άμεση κυβερνητική έρευνα.
Το 2020 το Ισραήλ έπληξε με κυβερνοεπίθεση βασικές λειτουργίες του λιμανιού, πλην όμως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ενδείξεις ισραηλινής ανάμειξης. Οι ιρανικές Αρχές ή τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σε ενδεχόμενο ισραηλινού σαμποτάζ και ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα καταδίκασε τους «διαδικτυακούς ακτιβιστές» που διαδίδουν φήμες, οι οποίες «υπονομεύουν την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας».
Το Σαχίντ Ρατζάι είναι η βασική πύλη εμπορίου του Ιράν, στα Στενά του Ορμούζ. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Μπαντάρ Αμπάς και γειτνιάζει με τον μεγαλύτερο ναύσταθμο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού. Ακόμα και ένα δεκαήμερο να παραμείνει κλειστό, το πλήγμα θα γίνει αισθητό στην ιρανική οικονομία, που είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη από τις διεθνείς κυρώσεις.
Η έκρηξη έγινε την ώρα που στο Ομάν βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων για την άρση των κυρώσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι παραμένουν σοβαρές διαφορές και ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα απαιτήσουν διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών.
Εφημερίδα Απογευματινή