Την πρώτη συνεδρίασή της, στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποίησε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).
Επρόκειτο για μια πρώτη γνωριμία των στελεχών της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπική απόφαση του οποίου ήταν η δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Η επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Κάμερα με λέιζερ
Ένας πυλώνας ύψους 12 μέτρων αναπτύσσεται μέσα σε δασική περιοχή. Στην κορυφή του υπάρχει μία κάμερα, η οποία είναι και θερμική. Δίπλα στον πυλώνα αναπτύσσεται ένας ιστός, ο οποίος έχει δύο μικρότερες κάμερες και σκανάρει με λέιζερ την ευρύτερη περιοχή. Μια σπίθα ανάβει… Μια μικρή φλόγα απειλεί να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Οι κάμερες έχουν «δει», έχουν «ακούσει», έχουν «εντοπίσει» τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, συνδεδεμένο με το σύστημα σε εικοσιτετράωρη βάση, ειδοποιείται αμέσως για να στείλει οχήματα και ανθρώπους στο σημείο, να προλάβουν το γεγονός εν τη γενέσει του.
Αυτό είναι το σύστημα πρόληψης πυρκαγιάς με τεχνητή νοημοσύνη, που δοκιμάστηκε χθες το πρωί στους πρόποδες της Πεντέλης (πάνω από την περιοχή της Πολιτείας) από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τη διαδικασία περιέγραψε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου: «Ανάψαμε ένα καπνογόνο και κάναμε προσομοίωση πυρκαγιάς για να δούμε αν θα την ανιχνεύσει. Τέθηκαν κάποιες παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, θα χρειαστούν κάποιες τεχνικές βελτιώσεις για να αποφασιστεί αν θα προμηθευτούμε το σύστημα. Δεν έχουμε ακόμη μπει σε συζητήσεις για το κόστος του συστήματος, είναι σε πρώιμο στάδιο όλη η σκέψη. Πέρα από το πώς θα λειτουργεί η κάθε κάμερα, αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί -αν τελικά εγκριθεί το σύστημα- είναι πόσες και πού θα τοποθετηθούν. Χρειάζεται να γίνει μια μελέτη ειδικά για το πόσες κάμερες και πού θα τις τοποθετήσουμε. Πρέπει να το δούμε στρατηγικά, τα σημεία να είναι προκαθορισμένα και καίρια, ώστε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε καλύψει τις πιο νευραλγικές περιοχές».
Αν το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και ως «εντοπιστής» επίδοξων εμπρηστών, πρέπει να διευκρινιστεί με νομικά μέσα. «Το σύστημα μπορεί να καταγράφει κινήσεις ατόμων και οχημάτων, αλλά για να εφαρμοστεί αυτό χρειάζεται άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», διευκρίνισε ο ίδιος.