Ναρκωτικά, προστασία, αλλά και διακίνηση όπλων και γυναικών είναι οι πτυχές της εγκληματικότητας που προτιμούν οι αλλοδαποί στη χώρα μας, ειδικά οι Αλβανοί κακοποιοί. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της Ασφάλειας και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται καθημερινά τέτοιου είδους υποθέσεις, με τους δράστες να χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές «σκληροί και έτοιμοι για όλα».
Είναι αυτοί που μαζί με τα μέλη μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης -μιας ομολογουμένως άχαρης δραστηριότητας- αποτελούν πλέον τους καλύτερους πελάτες των νυχτερινών κέντρων, όπου και καταγράφονται συχνά περιστατικά συμπλοκών.
Όπως αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο νυχτερινό κέντρο του πρώην καλαθοσφαιριστή Παναγιώτη Λιαδέλη, στον Βόλο. Οι δύο Αλβανοί υπήκοοι κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, διαπληκτίστηκαν με έναν συγκεκριμένο άνδρα, βγήκαν από το μαγαζί και επέστρεψαν λίγη ώρα αργότερα πυροβολώντας εναντίον του καταστήματος και των θαμώνων. Τα φυσίγγια μπορεί να ήταν άσφαιρα, πλην όμως οι θαμώνες του καταστήματος έπαθαν σοκ στη θέα του όπλου και των απανωτών πυροβολισμών.
Αυτό, φυσικά, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό βίας που καταγράφεται στα αστυνομικά δελτία. Σχεδόν εβδομαδιαίως αποκαλύπτονται συμπλοκές, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τσακωμοί με άλλους πελάτες για μια… περίεργη ματιά ή ακόμη για σοβαρότερα περιστατικά.
Η αλβανική μαφία κρύβεται πίσω από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττονται στη χώρα μας, αναφέρουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της διακίνησης σχεδόν 67 κιλών κοκαΐνης μέσω εμπορευματοκιβωτίου από τη Λατινική Αμερική στον Πειραιά. Εγκέφαλος φέρεται να είναι γνωστός ποδοσφαιριστής τοπικής ομάδας της Αττικής, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τους δύο συνεργάτες του, ωστόσο άφαντοι παραμένουν οι Αλβανοί υπήκοοι που θα παραλάμβαναν το «προϊόν» από τον ποδοσφαιριστή.
Άφθονο χρήμα
Η διακίνηση ναρκωτικών, είτε από την Τουρκία είτε από την Αλβανία και σπανιότερα από τη Λατινική Αμερική, φέρνει γρήγορο και άφθονο χρήμα. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών πλέον έχουν αναπτύξει ισχυρά δίκτυα στην Ελλάδα, εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης οικογενειαρχών και ηθικών συμπατριωτών τους από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα.Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την αλβανική μαφία, όπου οι περίπου πέντε μεγαλύτερες ομάδες, που φέρεται να δρουν στη χώρα μας, μπήκαν σε ένα ανελέητο κυνήγι προχωρώντας σε εκτελέσεις μελών των αντίπαλων συμμοριών, ακόμη και μπροστά στα έντρομα μάτια αθώων πολιτών. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στη Νέα Σμύρνη, στο τέλος του έτους, όπου ένοπλος δολοφόνησε εν ψυχρώ δύο Αλβανούς σε καφετέρια. Μετά τις εκατέρωθες δολοφονίες και τους βαρύτατους τραυματισμούς, οι συσχετισμοί φαίνεται πως άλλαξαν και από τις αρχές του 2023 η κατάσταση δείχνει να έχει εξομαλυνθεί. Οι επιθέσεις συνέβαιναν προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία νέα πρόσωπα στις συμμορίες. Οι εγκέφαλοι των περισσοτέρων οργανώσεων, σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς, βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και από εκεί κινούν τα νήματα. Διότι τα χρήματα που αποκομίζουν είναι τεράστια.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα, στη διακίνηση της ηρωίνης εμπλέκονται οι Αλβανικές συμμορίες κατά 26%, ενώ το ποσοστό στη διακίνηση ινδικής κάνναβης φτάνει το 31%. Μάλιστα, τουλάχιστον το 10% της συνολικής εγκληματικής δραστηριότητας στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλβανική μαφία εντός των συνόρων.
Το αξιοπερίεργο σε πολλές υποθέσεις της αλβανικής μαφίας είναι πως οι αστυνομικοί έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ίδιους κακοποιούς. Πρόσωπα που έχουν συλλάβει για ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά, προστασίες, εκβιασμούς, διακίνηση όπλων-γυναικών, διαχείριση οίκων ανοχής και άλλα βαριά αδικήματα, βρίσκονται εκτός της φυλακής συχνά-πυκνά και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στις συνήθειές τους. Παρ’ όλ’ αυτά, συλλαμβάνονται εκ νέου και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Προστασία
Το πλέον προσοδοφόρο τμήμα της αλβανικής μαφίας σχετίζεται τα τελευταία 8-10 χρόνια με τη Μύκονο. Πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών, που αποφέρει πακτωλό χρημάτων εξαιτίας των ακριβών γούστων των πλούσιων τουριστών, οι οποίοι πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για λίγα γραμμάρια κοκαΐνης, η παροχή υπηρεσιών προστασίας σε καταστήματα και VIP πελάτες, αλλά και τελευταία οι «μπούκες» σε θέρετρα εύπορων τουριστών, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα. Οι διαρρήξεις γίνονται στοχευμένα, σε σπίτια όπου γνωρίζουν συνεργοί της μαφίας ότι υπάρχουν υπερπολύτιμα ρολόγια, πανάκριβα χρυσαφικά και κοσμήματα, αλλά και… μπόλικο ρευστό. Οι πληροφορίες, όπως έχει αποδειχθεί από τις σπείρες που έχουν κατά διαστήματα εξαρθρωθεί, προέρχονται συνήθως από εργαζόμενα άτομα σε αυτά τα σπίτια, που έναντι αδράς αμοιβής δίνουν απλόχερα τις χρήσιμες πληροφορίες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πλειοτότητα των συλλήψεων τα τελευταία χρόνια στο Νησί των Ανέμων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, αφορά Αλβανούς υπηκόους. Μέσα σε δύο μήνες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αξιωματικοί των τμημάτων Ανθρωποκτονιών, Ληστειών-Κλοπών και Οργανωμένου Εγκλήματος, βγαίνουν τα έξοδα ολόκληρου του χρόνου. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχουν σκληρές κόντρες ανάμεσα στις συμμορίες για το ποια θα έχει υπό την εποπτεία της το συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου.