Kids wallet, η νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών

Οι γονείς θα επιλέγουν σε ποιες πλατφόρμες-social media θα έχουν πρόσβαση τα ανήλικα τέκνα τους – Τι εξήγγειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
09:15 - 17 Απριλίου 2025

Τέλος στο επιχείρημα των διαδικτυακών εφαρμογών ότι δεν γνωρίζουν την ηλικία των παιδιών που εισέρχονται σε αυτές, βάζει το πολυσυζητημένο Kids wallet, το, σωτήριο για κάποιους, ψηφιακό εργαλείο που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Λεπτομέρειες γι’ αυτό έδωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς για το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής ενώπιον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο τελικά μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το kids wallet «είναι μια εφαρμογή που έρχεται να προστατεύσει τα παιδιά και θα βοηθάει τους γονείς να ελέγχουν σε ποιες πλατφόρμες-social media μπαίνουν τα παιδιά». Ωστόσο, αυτό που έκανε γνωστό ο κ. Παπαστεργίου είναι ότι η ιδιωτικότητα των παιδιών θα προστατεύεται, καθώς οι γονείς δεν θα μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα που ανταλλάσσουν, «γιατί αυτό μας ζήτησαν τα παιδιά με τα οποία μιλήσαμε πριν βγει η εφαρμογή», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά δεν θα μπορούν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το kids wallet «θα το ρυθμίζουν οι γονείς -θέλει συνεννόηση με τα παιδιά- και μπορούμε είτε από έτοιμα προγράμματα είτε με δική μας παραμετροποίηση, να λέμε δεν θα χρησιμοποιήσεις καμία εφαρμογή ή το κινητό θα λειτουργεί μόνο ως τηλέφωνο». Πρόσθεσε επίσης ότι «το παιδί θα έχει αδυναμία απεγκατάστασης της εφαρμογής που θα λειτουργεί με κωδικό πρόσβασης που θα έχει μόνο ο γονέας».

«Είναι πολύ απλή η ρύθμιση και αυτό που κάνουμε είναι να σταματήσουμε να δίνουμε επιχείρημα στις πλατφόρμες ότι δεν γνωρίζουν την ηλικία του παιδιού. Όπως έχουμε το wallet για τους μεγάλους, το kids wallet αντλεί την πληροφορία για την πραγματική ηλικία από τα αρχεία του κράτους», συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η Επικεφαλής της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου, είχε χαρακτηρίσει την εκπόνηση της στρατηγικής ως καινοτόμο πρωτοβουλία: «Η μελέτη στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας δείχνει μία αύξηση της παραβατικότητας το 2023 και 2024. Παρατηρήσαμε στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά αύξηση της διαδικτυακής, λεκτικής και σωματικής βίας». Σύμφωνα με την ίδια, «η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία. Η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα πέντε οριζόντια.

Εφημερίδα Απογευματινή