Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), έχοντας στην ατζέντα το νέο 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ 2025-2036) των 12 δισ.
Στον ΜΠΑΕ, πάντως, έχουν ήδη προϋπολογιστεί κάποια πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με κύριο την πρόσκτηση 4ης φρεγάτας τύπου FDI (τιμάται ελαφρώς κάτω του 1 δισ. ευρώ), που ήδη προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.
Εντός του ίδιου προγράμματος έχουν ήδη προϋπολογισθεί και δύο ιταλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κλάση Bergamini), έπειτα από συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Ιταλούς. Ενώ, επιπλέον, έχουν υπολογισθεί και οι πόροι που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η παράταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Ξεχωρίζουν ως πιο σημαντικές κάποιες αποστολές επιτήρησης του εναερίου χώρου γειτονικών χωρών, όπως η Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Από το ΚΥΣΕΑ έχει προγραμματισθεί, επίσης, να περάσουν ορισμένα μικρότερα προγράμματα, όπως η υποστήριξη των αεροσκαφών C-12 της Αεροπορίας Στρατού αλλά και η αγορά νέων εκτινασσόμενων καθισμάτων για κάποια από τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).
Γκρίνια οι γείτονες για τους Exocet και την 4η Belharra
Της Χρύσας Μακρή, από την Απογευματινή
Η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας θορύβησε την Τουρκία, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης στη γείτονα να προβάλουν τον έντονο προβληματισμό τους με εκτενή δημοσιεύματα. Οι αντιδράσεις και η κινδυνολογία στην Τουρκία εστιάζονται ιδιαίτερα στην απόκτηση από την Ελλάδα των αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet και της τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra που αναμένεται να αποκτήσει η Ελλάδα από τη Γαλλία.
Το κλίμα ανησυχίας ενισχύθηκε και από τα σενάρια στρατηγικής περικύκλωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και τη Γαλλία, στην οποία επέρριψαν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς -όπως ειπώθηκε- «θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως χρησιμοποιεί και την Αρμενία απέναντι στην Τουρκία». Ειδικά προς το Ισραήλ τα πυρά των Τούρκων δημοσιογράφων υπήρξαν σφοδρά και πάλι, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση των Ελληνοκυπρίων εναντίον της Άγκυρας. Από τη σεναριολογία δεν ξέφυγε ούτε η Αίγυπτος.
Έτσι, οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας ανέδειξαν στα πρωτοσέλιδά τους την ενίσχυση της Ελλάδος με τα γαλλικά υπερόπλα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Σκάι, η εφημερίδα «Turkiye» στο βασικό της θέμα έγραψε: «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exotec θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;». Στο ίδιο πνεύμα και η «Hurriyet», η οποία εστίασε την ανησυχία της στην αγορά από τη χώρα μας της τέταρτης Belharra: «Η Ελλάδα αγοράζει αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet. Σχεδιάζουν και επιπλέον φρεγάτα Belharra», σημείωσε. Η εφημερίδα «Haberturk» τόνισε: «Η Ελλάδα αγοράζει αντιπλοϊκούς πυραύλους από τη Γαλλία».
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας σχολιάστηκε εκτενώς και από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Στο CNN Turk αναλυτές υποστήριξαν ότι «οι Έλληνες μας απειλούν με όπλα, αλλά εμείς έχουμε τους πυραύλους μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται απειλητικές δηλώσεις από την Ελλάδα που έχουν στόχο να μας προκαλέσουν», σχολίαζαν, ενώ δεν έλειψαν και οι ευθείες απειλές. «Έχουν θέσεις, όπως εμείς έχουμε αυτούς που μας υποστηρίζουν, μας δίνουν F-35, μας δίνουν Rafale, μπορούμε να πλήξουμε οπουδήποτε, θα σας σβήσουμε από τη ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’, θα σας σβήσουμε από την Κύπρο», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος αναλυτής. Τζοσκούν Μπασμπούγ. υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Καστελόριζο είναι τουρκικό: «Πάνε και εξοπλίζουν όλο το Αιγαίο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, ακόμα και το Καστελόριζο -το οποίο στην πραγματικότητα είναι δικό μας!».
Στο στόχαστρο των Τούρκων σχολιαστών βρέθηκαν και οι δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Δημήτρη Χούπη, ο οποίος από το φόρουμ των Δελφών είχε υποστηρίξει ότι «η Τουρκία παραμένει απειλή» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς “αν” και “αλλά”, στο πεντάλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί». Οι δηλώσεις αυτές -σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους- συνιστούν απειλή με όπλα, τονίζοντας πως «η Τουρκία διαθέτει πλέον δικούς της πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων που θα φτάσουν και τα 5.000».