Τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τη συνεισφορά του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και συγκεκριμένα στο σκέλος για τα αίτια της φονικής πυρόσφαιρας, επιχειρεί να βάλει ο Έλληνας ερευνητής του ιδρύματος δρ Γεώργιος Μαραγκός, μετά τον σάλο των τελευταίων ημερών που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του Οργανισμού, Χρήστου Παπαδημητρίου.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μαραγκός έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη έκθεση του πανεπιστημίου σχετικά με τις προσομοιώσεις της πυρόσφαιρας που είχε κάνει η ΕΔΑΠΟ, η ομάδα του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών θυμάτων, Κώστα Λακαφώση, και οι οποίες κατέληγαν στη μεταφορά εύφλεκτου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία. Όπως αναφερόταν στο τελικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, «τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αποκλείουν την πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης PDMS να δημιουργήσουν μια τόσο μεγάλη πύρινη σφαίρα και πυρκαγιά, καθώς το μόνο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια μικρή τοπική ανάφλεξη που δεν θα διαδοθεί στο υπόλοιπο υλικό, ακόμη και αν η συνολική ποσότητα του ελαίου σιλικόνης είναι εξωπραγματικά ψεκασμένη και διασκορπισμένη σε όλη την περιοχή».
Την έκθεση, που ο Έλληνας ερευνητής απέστειλε στα Ellinika Hoaxes, συνέγραψε μαζί με τον καθηγητή Βart Merci, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μέσω του Κώστα Λακαφώση. Όπως προκύπτει από αυτή, οι δύο πανεπιστημιακοί δεν απέρριψαν αλλά ούτε υιοθέτησαν κάποιο από τα σενάρια για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας. «Η έκθεση επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellinikahoaxes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία», αναφέρει στο X ο ιστότοπος.
Σε νεότερη ανάρτηση, η fact checker των Ellinika Hoaxes, Έλενα Βατάλα, αναφέρει: «Οι προσομοιώσεις του σεναρίου Case04_05b, με την ίδια ακριβώς διάταξη και αλλάζοντας μόνο το AIT από 450℃ σε 350℃, οδηγεί σε ανάφλεξη της πηγής καυσίμου σιλικονούχου ελαίου (προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα UGent)». Κάτι που σημαίνει ότι με μία μικρή μεταβολή των παραμέτρων της προσομοίωσης πίσω από την πυρόσφαιρα θα μπορούσαν να βρίσκονται τα έλαια σιλικόνης.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης, αναφορικά με το τυχόν εύφλεκτο υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία (2,5 τόνοι σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΑΠΟ) γίνεται λόγος για «σημαντικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ανέμου και της θέσης, του μεγέθους, του τύπου και της μεθόδου έγχυσης της αρχικής πηγής(ών) πυρκαγιάς», ενώ για τον προσδιορισμό της ποσότητας του καυσίμου από προσομοιώσεις CFD αναφέρεται ότι απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη.
Εφημερίδα Απογευματινή