Την επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει με κάθε τρόπο η αλλαγή της δημογραφίας στα Κατεχόμενα, αποτυπώνει η πρόθεση της Άγκυρας να χτίσει νέους συνοικισμούς στην περιοχή για μεταφορά και άλλων εποίκων. Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο επιχειρούν να δικαιολογήσουν τον νέο συνοικισμό, που θα φέρει τη σφραγίδα του τουρκικού Οργανισμού Ανέγερσης Κατοικιών (ΤΟΚΙ), ως απάντηση στην αγορά ακινήτων από Έλληνες και Ισραηλινούς στα Κατεχόμενα. Πρακτικά, ένας νέος «Αττίλας» βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να μετατρέψει το ψευδοκράτος σε τουρκικό έδαφος και να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της στο Κυπριακό.
«Κοινωνικές κατοικίες»
Υπό τον τίτλο «Ο τουρκικός Οργανισμός Ανέγερσης Κατοικιών (ΤΟΚΙ) θα τελειώσει την Κατοχή στην Κύπρο», η τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγε» προβάλλει τον ισχυρισμό πως «άτομα ισραηλινής και ελληνικής καταγωγής αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα» στα Κατεχόμενα και γράφει ότι «η Άγκυρα πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Θα οικοδομήσει κοινωνικές κατοικίες του τουρκικού κατασκευαστικού οργανισμού ΤΟΚΙ, αυξάνοντας τον τουρκικό πληθυσμό στο νησί». Τα «γιγάντια έργα» -όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, Μουράτ Κουρούμ– θεωρούνται «στρατηγικής σημασίας» για την Άγκυρα, καθώς θα προσελκύσουν και νέους επενδυτές.
Η «Τουρκίγε» γράφει πως τις λεπτομέρειες για μετατροπή του ψευδοκράτους σε ελκυστικό επενδυτικό κέντρο με προσιτές κατοικίες και αστικοποίηση στη βάση σχεδίου θα τις ανακοινώσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ψευδοκράτος. «Ελπίζουμε να χτίσουμε νέες κοινωνικές κατοικίες με τον ΤΟΚΙ στην Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρός μας θα μοιραστεί μαζί σας τις λεπτομέρειες αυτού του υπέροχου έργου κατά την επίσκεψή του τον Μάιο», δήλωσε ο Μουράτ Κουρούμ. Οι ειδικοί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, τονίζουν ότι τα έργα θα πυροδοτήσουν τη μετανάστευση και τις επενδύσεις από την Τουρκία, εξυπηρετώντας και το… δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Εκτιμάται δε, πως η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας θεωρούνται κρίσιμες απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ΕΕ στην περιοχή.
Διεθνές Δίκαιο
Η πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί η Τουρκία στην Κύπρο αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, που υπέγραψαν Λονδίνο, Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία. Επίσης, το Πρωτόκολλο 1 στην 4η Σύμβαση της Γενεύης, Άρθρο 85, ορίζει πως ο εποικισμός και η μεταφορά πληθυσμού της κατοχικής χώρας σε κατεχόμενα εδάφη είναι έγκλημα πολέμου και σοβαρή παραβίαση των διατάξεών της. Θέση για το θέμα έχουν πάρει και τα Ηνωμένα Έθνη, με αποφάσεις που εκφράζουν ανησυχία και αποδοκιμάζουν «την πολιτική και πρακτική εγκατάστασης εποίκων στα Κατεχόμενα».
Η παρουσία των εποίκων, άλλωστε, επηρεάζει την εφαρμογή του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σε αντίθεση με τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Παρ’ όλα αυτά, η μεταφορά Τούρκων υπηκόων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου συνεχίζεται συστηματικά από το 1974 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, στο ψευδοκράτος, βάσει στοιχείων που επιβεβαιώνονται και από την τουρκική πλευρά, ζουν περίπου 150.000 – 160.000 έποικοι, χωρίς να υπολογίζεται η παρουσία των 35.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, 55.000 Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει εκτός Κύπρου, πολλοί εξ αυτών διωκόμενοι από το ίδιο το κατοχικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει μειωθεί από 116.000 το 1974 σε 89.000 σήμερα. Με έναν φυσικό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός θα ήταν 153.578.
Εθνικό ξεσκαρτάρισμα
Η ανατροπή του δημογραφικού χαρακτήρα και η αλλοίωση της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο νησί, διευκολύνει την Άγκυρα ως προς την αιτιολόγηση των απαιτήσεών της στο Κυπριακό, δημιουργώντας μάλιστα τετελεσμένα των οποίων η ανατροπή σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί πρακτικά δύσκολη. Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ελέγξει την πολιτική ζωή στα Κατεχόμενα, καθώς στους εποίκους δίνονται «ιθαγένεια», ελληνοκυπριακές περιουσίες, «εκλογικά δικαιώματα» και άδειες εργασίας.
Στηρίζοντας δε, την παροχή των παραπάνω στους μεταφερόμενους πληθυσμούς, διασφαλίζεται πως η ηγεσία του ψευδοκράτους κινείται στις νόρμες της Άγκυρας, αφού όλα γίνονται από τη «μαμά-πατρίδα» Τουρκία. Με την αύξηση του τουρκικού πληθυσμού, μπορεί επίσης να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στο νησί, με τη διάθεση επιπρόσθετων εκπαιδευμένων εφεδρειών για τις δυνάμεις κατοχής.
Το «εθνικό ξεσκαρτάρισμα» που επιχειρείται από τον Ερντογάν, όμως, έχει ως στόχο και την εξάλειψη κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου. Η μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, ισλαμιστών κατά κύριο λόγο, σε συνδυασμό με την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παράνομη αλλαγή των γεωγραφικών ονομάτων στα Κατεχόμενα, συμβάλλουν στην καθολική «τουρκοποίηση» του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Εφημερίδα Απογευματινή