«Επιδημία» οι αντιδράσεις στις ρυθμίσεις Αγαπηδάκη

«Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν», δηλώνουν οι γιατροί του ΕΣΥ
19:05 - 25 Οκτωβρίου 2023

Πυρ ομαδόν κατά των νέων ρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον θεσμό του “προσωπικού γιατρού υποχρεωτικής θητείας”, τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξαπέλυσαν χθες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας, δηλαδή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Στη δική της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ απευθύνει το εξής ερώτημα: «Πώς θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός, που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά»;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ, το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου «gate keeping», της ενίσχυσης της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. «Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών Υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, 365 μέρες τον χρόνο. Ούτε καν αυτό το “λίγα για λίγους και για λίγο” δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της Iατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί».

Από την πλευρά της, σε δική της ανακοίνωση, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει, μάλιστα, ότι κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο του νομού ή της Περιφέρειας. «Το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων συναδέλφων μας, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει τη φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων μάς βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική».