Ποιοι και γιατί διαφωνούν με τον προσωπικό γιατρό

Αντιδράσεις και από τον ΠΙΣ μετά τις εξαγγελίες Αγαπηδάκη
20:00 - 24 Οκτωβρίου 2023

Αντιδράσεις έχουν ήδη προκαλέσει οι δραστικές αλλαγές στο καθεστώς της «υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου» αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τέλος ο «αγροτικός»

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, καταργείται άμεσα ο θεσμός της «υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου», δηλαδή το λεγόμενο «αγροτικό» για τους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών, ενώ οι 1.261 αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα σε όλη τη χώρα, μετατρέπονται άμεσα και αυτοδικαίως σε προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας.

Η ίδια ανέφερε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει άμεσα άλλες 1.270 θέσεις για προσωπικούς γιατρούς και έτσι δεν θα υπάρχει από τις αρχές του 2024 κάτοικος της χώρας μας, ο οποίος δεν θα μπορεί να βρει και να εγγραφεί σε κάποιον προσωπικό γιατρό και μάλιστα στα όρια του δήμου στον οποίο κατοικεί ή εργάζεται ο κάτοικος.

Έπειτα από έναν χρόνο υποχρεωτικής θητείας στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν να λάβουν τις ειδικότητες είτε της Γενικής Ιατρικής είτε της Παθολογίας θα αμείβονται με 46.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 30.000 ευρώ καθαρές ετήσιες αποδοχές πλέον των όσων λαμβάνουν σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας κάνει λόγο για «πυροτέχνημα» και αναρωτιέται: «Ποιοι επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί ιατροί πλέον έναν χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα»;

Ερωτήματα

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει στο iatropedia.gr, ότι «περιμένουμε να έχουμε πιο λεπτομερειακή ενημέρωση, διότι αυτά τα οποία μάθαμε από τον Τύπο δημιουργούν εύλογα ερωτήματα», ενώ ο ίδιος σημειώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για το περιεχόμενο των νέων αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ιατροί υπαίθρου πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Το ζητάμε χρόνια. Και φυσικά δεν πρέπει να έχει την υποχρέωση ο γιατρός που τελειώνει την Ιατρική να υποβάλλεται σε κανενός είδους αγγαρεία. Να μην το τοποθετούν έτσι. Διότι κάθε φορά που βάζουν κάτι υποχρεωτικό και ειδικά όταν αυτό το “υποχρεωτικό” συσχετίζεται με την εκπαίδευσή του και την πρόοδό του γιατρού, το οποίο είναι και “ντροπή”, το μόνο που κάνουν είναι να ωθούν τους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην ξαναγυρίσουν».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Οικογενειακής/Γενικής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης, αφού επικροτεί μια σειρά από τις αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, εκφράζει, σε γραπτή δήλωσή του, και ορισμένες σοβαρές επιφυλάξεις:

Χωρίς εμπειρία

«Προβληματισμό δημιουργεί η πρόθεση νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, να υπηρετούν ως προσωπικοί ιατροί, καθώς εξ ορισμού δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση να φέρουν εις πέρας τον ρόλο αυτό. Φυσικά δεν αρκεί να τους βαφτίσουμε, πρέπει και να τους εκπαιδεύσουμε για να αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο του προσωπικού γιατρού στο σύστημα υγείας. Αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν μόνο επικουρικά ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ μέσα σε ομάδες ΠΦΥ, κατ’ αντιστοιχία με τους ειδικευόμενους γιατρούς».