Με 250.000 ευρώ ανοίγουν όλες οι πόρτες των ευρωπαϊκών χωρών σε πολίτες τρίτων χωρών». Αυτό είναι το ελάχιστο ποσόν που απαιτείται να επενδύσουν εξωκοινοτικοί αλλοδαποί σε ακίνητα στην Ελλάδα για να αποκτήσουν 5ετή άδεια διαµονής (Golden Visa) και σε συνάρτηση µε τη µεταβολή το 2011, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, του περιοριστικού νοµοθετικού πλαισίου (ν. 1892/1990) για τις παραµεθόριες περιοχές, στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο, οι γείτονες διεισδύουν σταδιακά και σταθερά στις τουριστικές και τις «διακεκαυµένες» ζώνες της επικράτειας.
Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζεται θεαµατικά ο αριθµός των Τούρκων επισκεπτών λόγω εφαρµογής από την περασµένη εβδοµάδα του προγράµµατος visa express, το οποίο πέρυσι χρησιµοποίησαν για 10 προορισµούς 120.000 και φέτος αναµένονται «τουλάχιστον διπλάσιοι». Ηδη, τις πρώτες ηµέρες η
Λέσβος και η Χίος δέχτηκαν 15.000- 20.000 Τούρκους παραθεριστές και ορισµένοι προχωρούν σε αγορές ακινήτων είτε ως φυσικά ή νοµικά πρόσωπα είτε ως χρηµατοδότες υφιστάµενων ελληνικών εταιρικών σχηµάτων. Το ύψος των επενδύσεων σε διαµερίσµατα, πολυτελεκατοικίες,επαγγελµατικούς χώρους, επιχειρήσεις τροφίµων (λιανικής- χονδρικής), αναψυχής και σε ξενοδοχειακές µονάδες εκτιµάται ότι υπερέβη τα 3 δισ. ευρώ το 2024 και κινείται προς τα 5 δισ. ευρώ φέτος.
Επιθετικές εξαγορές
Από το 2023, όταν αίφνης εκείνο το καλοκαίρι καταγράφηκαν µεγάλες αγορές από Τούρκους σε ακίνητα της Θράκης (κυρίως Ξάνθη, Κοµοτηνή και παράκτια σηµεία της Αλεξανδρούπολης), η ΕΥΠ είχε ενηµερώσει για τα σοβαρά κενά του θεσµικού πλαισίου και τα «παράθυρα» που έβρισκαν µουσουλµάνοι αγοραστές µε τη δηµιουργία εταιρειών σε άλλο ευρωπαϊκό έδαφος (Βουλγαρία) και την επέκτασή τους µέσω αυτών στην Ελλάδα, ώστε να µη γίνονται αντιληπτοί από τις εγχώριες υπηρεσίες. Επίσης, µερίδιο από την επιθετική εξαγορά ακινήτων στη Θράκη εµφανίζονται να κατέχουν µουσουλµάνοι που παρουσιάζονται µε ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τουρκικής καταγωγής στην πλειονότητά τους, οι οποίοι εργάστηκαν τα προηγούµενα χρόνια στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Καθώς δεν επιθυµούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επιλέγουν ως εναλλακτική ελληνικές περιοχές.
Τα στελέχη της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν εστιάσει σε περισσότερες από 100 µεταβιβάσεις ακινήτων υψηλής αξίας. Υπολογίζεται πως περίπου το 20%
αυτών σχετίζονται µε τουρκικά κεφάλαια, ενώ οι υπόλοιπες συνδέονται µε ευρωπαϊκά συµφέροντα και χαρακτηρίζονται λιγότερο κρίσιµες. Η συνεργασία της ΕΥΠ µε την Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων είναι διαρκής, µε έλεγχο της προέλευσης των χρηµάτων και της δραστηριότητας 5-10 συγκεκριµένων Τούρκων επιχειρηµατιών κάθε µήνα.
Οπως αναφέρεται από τα ΜΜΕ της γείτονος («Türkiye Today»), στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιµούν τις επενδύσεις Τούρκων στην Ελλάδα στα 400 εκατοµµύρια ευρώ. Γιαπαράδειγµα, η τουρκική Akfen εµφανίστηκε στη Χίο το 2022 για να αγοράσει κτήµατα, πληρώνοντας 20 εκατ. ευρώ. Η Cengiz Holding συµµετείχε στην κατασκευή αυτοκινητόδροµου στη Ρόδο πριν από µερικά χρόνια. Η Limak συµµετέχει στην κατασκευή ενός έργου στο αεροδρόµιο της Σάµου. Η Yildirim Holding κατασκευάζει εργοστάσιο πλαστικών στην Κέρκυρα.
Ο Οµιλος Koç εξαγόρασε εταιρεία µίσθωσης αυτοκινήτων (leasing) και πλέον διαχειρίζεται τη µαρίνα της Μυτιλήνης. Παλαιότερα, ο Οµιλος Dogus είχε µεγάλη παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουριστικό και τις µαρίνες. Αλλοι µεγάλοι τουρκικοί όµιλοι, όπως οι Setur, Istikbal, Eren Holding,
Pak Holdings, Polisan και Suoz Energy, είχαν επίσης παρουσία, αλλά στη συνέχεια µειώθηκαν ή αποσύρθηκαν από την αγορά.
Επενδύσεις τουρκικών συµφερόντων παρατηρούνται ακόµα και σε αιολικά πάρκα και µικρά φωτοβολταϊκά σε διάφορα νησιά. Τα στοιχεία της Golden Visa αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι επενδυτές αποτελούν τη δεύτερη µεγαλύτερη οµάδα µε άδειες παραµονής, µετά τους Κινέζους, ξεπερνώντας τους Ρώσους.
Aκτοπλοΐα
Ταυτόχρονα, οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες µεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας παρουσίασαν αξιοσηµείωτη αύξηση το 2024, µε τον αριθµό των επιβατών που ταξίδεψαν από την Τουρκία προς την Ελλάδα
µε πλοίο να εκτοξεύεται κατά 93%, φθάνοντας τα 1.153.727 άτοµα. Ο αριθµός αυτός έχει αυξηθεί σηµαντικά σε σχέση µε το 2022 και το 2023. Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι η ελληνική αγορά είναι αποδέκτης µεγάλων επιχειρηµατικών ανακατατάξεων από τις µεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας. Πρόσφατα, οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσµος Οικονοµίας και Εµπορίου της Τουρκίας (ETD) και η ελληνική εταιρία επενδύσεων και εξωτερικού εµπορίου Enterprise Greece στην Κωνσταντινούπολη, µε το ενδιαφέρον από τους Τούρκους επιχειρηµατίες να είναι µεγάλο.
Γενικά, σύµφωνα µε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Ιανουάριο του 2021 υπήρχαν µόλις 525 Τούρκοι µε Golden Visa (ποσοστό 6,5%). Οι Κινέζοι κυριαρχούσαν µε σχεδόν 6.000
περιπτώσεις (73,8%). Ωστόσο, έως τον Ιανουάριο του 2024 οι Τούρκοι επενδυτές είχαν φτάσει τους 1.367, δηλαδή 10,4% του συνόλου, καταγράφοντας αύξηση άνω του 260% µέσα σε µόλις τέσσερα χρόνια. Εκκρεµούν πάνω από 1.900 νέες αιτήσεις από Τούρκους επενδυτές. Αν εγκριθούν, ο αριθµός των κατόχων Golden Visa από την Τουρκία θα προσεγγίσει τις 2.300-2.400, µε συνολική αύξηση πάνω από 500% από το 2021.
Κυριακάτικη Απογευματινή