Διαδοχικές και αλλεπάλληλες εμφανίζονται πλέον οι καλές και αισιόδοξες ειδήσεις στο πεδίο της αντιμετώπισης του καρκίνου – και μάλιστα σε σχεδόν όλους τους τύπους του.
Έτσι, μια πρωτοποριακή έρευνα για τον εντοπισμό και την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων του ανθρώπου, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του βρετανικού Πανεπιστημίου Dundee, Βασίλη Γοργούλη, φαίνεται ότι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου.
Η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών δημιούργησε μια καινοτόμο χημική ένωση-αντιδραστήριο (GLF16), με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζονται τα γηρασμένα κύτταρα, απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως σε ζωντανούς ιστούς.
«Εφόσον εντοπίσουμε πού βρίσκεται η βλάβη με τα γηρασμένα κύτταρα, μπορούμε μετά να αναπτύξουμε τεχνολογία για να τα εξουδετερώσουμε και η εξουδετέρωσή τους γίνεται με μια ομάδα φαρμάκων που λέγονται σενολυτικά φάρμακα», εξηγεί ο Βασίλης Γοργούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μετά τη δημιουργία του αντιδραστηρίου, οι ερευνητές το ενσωμάτωσαν σε ένα νανοσωματίδιο προκειμένου να το εισαγάγουν στον οργανισμό και αυτό να εντοπίσει τα γηρασμένα κύτταρα, μέσω της ουσίας λιποφουσκίνης που περιέχουν. Με τη μέθοδο αυτή οι ερευνητές κατάφεραν όχι μόνο τον εντοπισμό αλλά και την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων.
Αυτή η απομόνωση θα βοηθήσει στην καταστροφή τους, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα. Έτσι, θα μπορεί να παρέχεται στον ασθενή εξατομικευμένη θεραπεία μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπών και παρενεργειών.
Επόμενος ερευνητικός στόχος του Β. Γοργούλη και των συνεργατών του, «που θα είναι μεγάλη επανάσταση στο πεδίο», όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι να συνδέσουν τα σενολυτικά φάρμακα με το αντιδραστήριο που συνέθεσαν, να τα ενσωματώσουν μέσα στο νανοσωματίδιο και να το χορηγήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό «ώστε να εντοπίσουμε και να καταστρέψουμε αυτές τις εστίες των γηρασμένων κυττάρων που έχουν άμεση σχέση με τη δυσλειτουργία του οργανισμού».