Με μεγάλες δυσκολίες προχωρά, αν και διερευνάται ακόμη από όλες τις πλευρές, η διαβούλευση γύρω από την πρόθεση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που καθημερινά σχηματίζουν ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα. Στα σχέδια του υπουργού ήταν η διανομή μεγάλης σειράς φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Όπως είναι γνωστό, από τον Μάρτιο του 2024 είναι διαθέσιμη για 2.000 χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους του Οργανισμού η υπηρεσία αποστολής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» για σκευάσματα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αφορούν, στην παρούσα φάση, τους πάσχοντες από κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Το σύστημα επρόκειτο να επεκταθεί εντός του τρέχοντος Απριλίου σε μία ακόμη μεγάλη σειρά φαρμάκων, είτε με την κατ’ οίκον διανομή είτε με τη διακίνηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερες χρόνιες παθήσεις και ΦΥΚ τα οποία δεν διατίθενται σήμερα -ούτως ή άλλως- σε σχετικά πολύ υψηλές τιμές. Με την επέκταση του συστήματος θα εξυπηρετούνταν περίπου άλλοι 120.000 χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού αλλά και του ίδιου του υπουργείου Υγείας.
Τα πράγματα όμως δεν κυλούν τόσο γρήγορα όσο τα είχαν σχεδιάσει τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η πάγια θέση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών είναι ότι θα έπρεπε τα ΦΥΚ ή μία μεγάλη σειρά τέτοιων φαρμάκων να διακινούνται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς, φυσικά με ένα εύλογο ποσοστό κέρδους για τους ίδιους.
Αυτό όμως, αν εφαρμοζόταν, θα απειλούσε να προκαλέσει το εξής πρόβλημα: θα οδηγούσε στην αύξηση του clawback που θα καλείτο να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να αγοράζει τα φάρμακα, που διαθέτει σήμερα από τα δικά του φαρμακεία, ακόμη και έως κατά 17,5% πιο ακριβά.
Η δαπάνη
Σύμφωνα λοιπόν με τελευταίες πληροφορίες, η επιπλέον δαπάνη που δημιουργείται για τον ΕΟΠΥΥ για την αποστολή ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία θα άγγιζε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Υγείας. Από την ακριβώς αντίθετη πλευρά, πάντως, με την παραμονή των ΦΥΚ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συμφωνούν, αλλά και δίνουν μάχη για αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως αναφέρει σε σχετική πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΝ, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και άλλους φορείς που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα τονίσει «την υποστελέχωση πολλών φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και την αναγκαιότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας. Ιδιαίτερα πρόσφατα είχαμε ζητήσει πιεστικά την άμεση στελέχωση του φαρμακείου Σερρών με μόνιμο φαρμακοποιό. Επιπροσθέτως, οι μακρινές αποστάσεις, οι μεγάλες αναμονές και οι ελλείψεις φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συνθέτουν την καθημερινή αβεβαιότητα και πραγματικότητα για πολλούς ασθενείς. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για μόνιμο προσωπικό και όχι για προσωπικό με μπλοκάκι, όπως έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εργασιακούς τομείς. Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να επαφίεται σε προσωρινές λύσεις και η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση και να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ».
Τέλος, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής», τις ενστάσεις τους για το σχέδιο της διακίνησης μεγάλης σειράς ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς είχαν εκφράσει καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών συσκέψεων στον Άδωνι Γεωργιάδη τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας όσο και οι εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακαποθηκάριων, με τους μόνους οι οποίοι έδωσαν και δίνουν ακόμη πραγματικά μάχη για να ευοδωθεί το εν λόγω σχέδιο του υπουργού Υγείας να είναι οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά.
Εφημερίδα Απογευματινή