Τέλος στην παρένθετη μητρότητα για τους ομοφυλόφιλους

Οι δικαστικές αποφάσεις που το επέβαλαν, καθώς «με την προηγούμενη ερμηνεία η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικινγκ», δήλωσε ο Γ. Φλωρίδης
15:33 - 2 Απριλίου 2025

Με διάταξη η οποία πρόκειται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αποκλείεται νομοθετικά η δυνατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή τους μοναχικούς άνδρες να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Είναι ειδική διάταξη η οποία πρόκειται να προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή και αφορά την αναμόρφωση του θεσμού της δικαστικής μέριμνας και άλλες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις.

Πρώτον, δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και, δεύτερον, η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».

Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης κρίθηκε απαραίτητη, αν και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητρότητα).

Παρά, ωστόσο, τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η ερμηνευτική αυτή διάταξη ήρθε μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι «δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες». Σύμφωνα με τον υπουργό «είχαμε προσφυγές στα δικαστήρια ανδρών, και μοναχικών και σε κατάσταση ζευγαριού, και ζήτησαν να δοθεί άδεια τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τις έκανε δεκτές, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και το εφετείο είπε όχι».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικινγκ με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία». Από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα χθες παρουσιάστηκαν και άλλες διατάξεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και εκείνη με την οποία δίνεται δυνατότητα στον εισαγγελέα εφετών να κάνει προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του ανακριτή Πλημμελειοδικών. Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική διάταξη, που έρχεται μετά το σάλο ο οποίος προκλήθηκε με την υπόθεση της Πολεοδομίας της Ρόδου.

Μέριμνα

Επίσης, ο κ. Μπούγας μίλησε αναλυτικά για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν την αναμόρφωση έπειτα από 30 χρόνια του θεσμού της δικαστικής μέριμνας (συμπαράστασης). «Το σχέδιο νόμου έγινε με φροντίδα και πολλή αγάπη σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα», είπε ο κ. Μπούγας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις εκσυγχρονίζεται ο θεσμός και προσαρμόζεται η χώρα μας στα διεθνή πρότυπα με δυνατότητα υποβολής ενός προσώπου σε καθεστώς «υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων».

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει η κυρίαρχη αντίληψη ότι η αναπηρία/σωματική, νοητική ή ψυχική οδηγεί αδιακρίτως σε απώλεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων και, ως εκ τούτου, της δικαιοπρακτικής ικανότητας. Επιπλέον, θα ορίζεται βοηθός για την παροχή κάθε πληροφορίας, επεξήγησης, διευκρίνισης, ανάλυσης και διευκόλυνσης, προκειμένου το άτομο με αναπηρία να αποφασίζει αυτόνομα, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αληθή βούλησή του.

Παράλληλα, αντιμετωπίζεται και μια σειρά από διαχρονικές αστοχίες ή αδυναμίες του συστήματος μέσω της σύστασης Μητρώου Δικαστικής Μέριμνας, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι σχετικές αποφάσεις που διατάσσουν την υποβολή προσώπου σε Δικαστική Μέριμνα, με σκοπό τη δημιουργία αρχείου και την τήρηση στατιστικών.

Εφημερίδα Απογευματινή