Μια ιδιοφυΐα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Επιτροπή «σοφών» για την εθνική στρατηγική με επικεφαλής τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα της Πληροφορικής, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη
20:26 - 20 Οκτωβρίου 2023

Ευκαιρία, πρόκληση, αλλά και κίνδυνος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο μπορεί να δώσει στη χώρα μας τη δυνατότητα της εξέλιξης, ως «όπλο» όμως μπορεί να αποβεί καταστροφική, αν δεν υπάρχει σωστή κατάρτιση για τη χρήση της. Έτσι, συστήνεται από τον πρωθυπουργό η ενδεκαμελής Συμβουλευτική Επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες που θα παρέχουν τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Επικεφαλής των «σοφών» της ψηφιακής τεχνολογίας αναλαμβάνει ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Η Επιτροπή θα προτείνει τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στην κατεύθυνση χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, εστιάζοντας στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας και την ενίσχυση υποδομών. Παράλληλα, θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση λειτουργίας του Δημοσίου.

«Ροκ σταρ»

Ποια είναι η σχέση του επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, με τον Ράσελ Κρόου; Ο Αυστραλός ηθοποιός στην ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» υποδύθηκε και έκανε γνωστό τον Αμερικανό μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Νας, ο οποίος τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών. Ο Τζον Νας κέρδισε το Νόμπελ επειδή διατύπωσε έναν γρίφο που πήρε το όνομά του: σε απλή γλώσσα, σε ένα παιχνίδι με πολλούς παίκτες (απλοί άνθρωποι, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμοί), η στρατηγική του καθενός ορίζεται από τις στρατηγικές όλων των άλλων παικτών. Έτσι επέρχεται ισορροπία. Επί έξι δεκαετίες, πολλοί μαθηματικοί σε όλον τον κόσμο προσπάθησαν να «σπάσουν» αυτό τον γρίφο. Το κατάφερε σε ηλικία 28 ετών ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Αποδόμησε τη θεωρία του Νας, κάνοντας την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να υποκλιθεί στην ευφυΐα του, την οποία, παρεμπιπτόντως, δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να μετρήσει.

Ο νεαρός τότε μαθηματικός, με το αδιευκρίνιστο IQ, έγινε γνωστός πέρα από τα όρια της επιστημονικής κοινότητας. Η παρουσία του είναι αναγνωρίσιμη από το κοινό και η αποδοχή του τον έχει μετατρέψει σε έναν πραγματικό… ροκ σταρ της επιστήμης.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο το 1999. Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98/10. Την ίδια χρονιά μετέβη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Το έτος 2008-2009 εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, ενώ από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς είναι καθηγητής στο ΜΙΤ. Από τότε λαμβάνει συχνά τιμητικές διακρίσεις για τις δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά περιοδικά.