«Ταξίδεψε» και στην Αθήνα το πρόβλημα των κοριών, που κατά πάσα πιθανότητα -σύμφωνα με τους ειδικούς- μας ήρθε από το Παρίσι. Ήδη, μεγάλο ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μία πτέρυγά του για να προχωρήσει σε απεντόμωση, ενώ βάσει πληροφοριών τους κοριούς εντόπισαν οι υπάλληλοι καθαριότητας της ξενοδοχειακής μονάδας.
Επιχειρηματίας απεντομώσεων περιγράφει στην «Α» ότι πολύ συχνά καλείται να απολυμάνει χώρους ξενοδοχείων ή και Airbnb σε δημοφιλείς για τους παραθεριστές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε χώρους που δεν πάει ο νους μας: «Το πιο σοβαρό πρόβλημα, φέτος, το αντιμετωπίσαμε με ένα ταξί. Μας κάλεσε ο οδηγός για απεντόμωση. Ήταν κάτι που δεν έχω ξαναδεί – το πρόβλημα μέσα στο αυτοκίνητο ήταν πολύ σοβαρό. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας οδηγός έκανε πολλές διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο», λέει χαρακτηριστικά.
«Κοριούς πάντα είχαμε, δεν είναι κάτι καινούργιο», λέει στην «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος, Γιώργος Λάμπρου, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση αλλά όχι, ακόμα τουλάχιστον, έξαρση και εξηγεί ότι δύο είναι οι παράγοντες που τους ευνοούν: η έντονη μετακίνηση πληθυσμών με την ταχεία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης και η κλιματική αλλαγή. «Η παρατεταμένη ζέστη πάντα ευνοεί τα έντομα, κυρίως τα παρασιτικά όπως είναι οι κοριοί», σημειώνει.
Οι κοριοί είναι και «δραστήριοι ταξιδιώτες» και μετακινούνται από χώρα σε χώρα στις αποσκευές μας. Συνήθως, τρυπώνουν στις βαλίτσες και μεταφέρονται από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, ακόμη και σε μέσα μεταφοράς.
Στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει εύκολα αντιμετωπίσιμο, εξηγεί ο κ. Λάμπρου: «Η Αθήνα δεν είναι Παρίσι και δεν θα γίνει Παρίσι», λέει χαρακτηριστικά, καθώς έχει την πεποίθηση ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με τις απεντομώσεις στη χώρα μας είναι καταρτισμένοι επιστημονικά και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά γεωπονικά σκευάσματα με στοχευμένο τρόπο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Αθανασίου «η καλύτερη συσκευή καταπολέμησης των κοριών είναι το… τηλέφωνο. Τηλεφωνήστε σε επαγγελματία απεντομωτή και μη διαβάζετε οδηγίες από το internet και συνταγές για το πώς θα καταπολεμήσετε τους κοριούς. Μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν ορθά. Από τη μεριά μας το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι επιμελής καθαρισμός. Το καλύτερο εντομοκτόνο είναι η σκούπα».
Ο καθηγητής εντομολογίας Χρήστος Αθανασίου
Στο εμπόριο πάντως, ακόμη και τα σουπερμάρκετ, κυκλοφορούν σπρέι-εντομοκτόνα ειδικά για κοριούς, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και βοηθούν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν είναι ακόμη στην αρχή και δεν αφορά μαζικούς χώρους αλλά κατοικίες.
Γυρνώντας από διακοπές, πρέπει να έχουμε στον νου μας την πιθανότητα να έχει εισβάλει κοριός στη βαλίτσα μας. Πάντα πλένουμε αμέσως τα ρούχα μας σε υψηλές θερμοκρασίες. «Οι κοριοί λατρεύουν τα άπλυτα ρούχα», λέει στην «Α» ο Γιώργος Λάμπρου.
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης, δεν μεταδίδουν νοσήματα
«Δεν υπάρχει κανένα νόσημα, το οποίο να είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από τους κοριούς», τονίζει χαρακτηριστικά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι θυμάται μια ανάλογη «επέλαση» κοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα στο Λονδίνο, σε χρόνο πριν από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δηλαδή πριν από το 2020. «Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο», επισημαίνει.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς οι κοριοί μεταφέρονται, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις, από περιοχή σε περιοχή και από τόπο σε τόπο μέσω των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Θεοδόσιος Αλέστας, αναφέρει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι «οι κοριοί δεν έχει βρεθεί να μεταφέρουν ασθένειες στους ανθρώπους. Μπορεί όμως να προκαλέσουν δερματική αλλεργική αντίδραση. Το εξάνθημα υποχωρεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες, ενώ τα φάρμακα τα οποία χορηγεί ο γιατρός είναι για την ανακούφιση από τα συμπτώματα».
Ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Θεοδόσιος Αλέστας
Ο Θεοδόσιος Αλέστας εξηγεί, πάντως, ότι «τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και συχνότερα κρούσματα τσιμπημάτων από κοριούς. Ανευρίσκονται συχνότερα σε ξενοδοχεία, στρατώνες, καταφύγια, αλλά και σε παλιά διαμερίσματα. Εισέρχονται στο σπίτι με τη μεταφορά μεταχειρισμένων επίπλων, αποσκευών και σκεπασμάτων, αλλά και από διαμέρισμα σε διαμέρισμα μέσω διαφόρων οπών και χαραμάδων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα παράσιτα αυτά είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά ορατά με γυμνό μάτι. Οι κοριοί βγαίνουν από τις κρυψώνες τους για αναζήτηση τροφής τις βραδινές ώρες. Προσεγγίζουν τον άνθρωπο μέσω της θερμότητας και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Η απομύζηση του αίματος κρατά πέντε λεπτά. Στη συνέχεια το παράσιτο αποσύρεται στο καταφύγιό του. Το τσίμπημα του εντόμου δεν γίνεται αρχικά αντιληπτό. Περνούν λεπτά έως και μέρες για να αισθανθεί ο ασθενής τη φαγούρα και να δει το εξάνθημα. Μοιάζει με αυτό του κουνουπιού, μόνο που διαρκεί περισσότερο διάστημα. Το παράσιτο συνηθίζει να τσιμπά σε σειρά. Βλέπουμε δηλαδή να σχηματίζεται στο δέρμα μια νοητή γραμμή από τσιμπήματα. Οι κοριοί τρέφονται κάθε 5 – 10 μέρες. Μπορούν, όμως, να αντέξουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες πέφτοντας σε κατάσταση νάρκης».