Χάσμα στους μισθούς των εκπαιδευτικών της Ευρώπης

Η Ελλάδα στην 8η χαμηλότερη θέση
18:19 - 19 Οκτωβρίου 2023

Ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία διδάσκουν αλλά και με τη χώρα στην οποία ζουν, οι μισθοί των δασκάλων και των καθηγητών στην Ευρώπη αποκλίνουν μεταξύ τους δημιουργώντας χάσμα μεταξύ των επαγγελματιών: Οι ετήσιες αποδοχές για τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων και δώρων, κυμαίνονται μεταξύ 11.000 και 59.000 ευρώ.

Σε οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ καταγράφονται οι χαμηλότερες αμοιβές – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μαζί με τη χώρα μας, κάτω από 20.000 ευρώ τον χρόνο (μεικτές αποδοχές) συγκεντρώνουν ετησίως ως εισόδημα οι νέοι εκπαιδευτικοί στη Βουλγαρία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται ακόμη η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

Οι καλύτερα αμειβόμενοι νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί με μισθούς που ξεπερνούν τα 34.000 ευρώ ετησίως είναι στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Ελβετία. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, οι αποδοχές ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για την οργάνωση και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη, η οποία αναφέρεται στη διετία 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής αμείβονται, κατά μέσο όρο, με αρκετά λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στο λύκειο. Μόνο στο Βέλγιο αμείβονται με το ίδιο ποσό όλοι οι εκπαιδευτικοί, από την προσχολική έως και τις τρεις πρώτες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ όσοι διδάσκουν στο λύκειο έχουν υψηλότερους μισθούς.

Σε ό,τι αφορά την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, ακριβώς ίδιες είναι οι αποδοχές για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική βαθμίδα που υπηρετούν στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Λιθουανία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

Ακόμα πιο θλιβερό για τη χώρα μας: όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ειδικής Αγωγής και των εκπαιδευτών ενηλίκων, έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας.